Βόρεια Κορέα εναντίον ΗΠΑ: Η μόνη επιλογή είναι να απαντήσουμε στα πυρηνικά με πυρηνικά

Στην 70ή επέτειο από την έναρξη του πολέμου της Κορέας, το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ υποστήριξε ότι “ενόψει της εχθρικής πολιτικής από τις ΗΠΑ“, δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει στα “πυρηνικά με πυρηνικά”. “Προκειμένου να εξαλείψουμε τις πυρηνικές απειλές από τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια είτε μέσω διαλόγου είτε καταφεύγοντας στο διεθνές δίκαιο, αλλά όλα ήταν μάταια” σύμφωνα με έκθεση 5.500 λέξεων από το Ινστιτούτο Υποθέσεων για τον Αφοπλισμό και την Ειρήνη του υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρεται στη Βόρεια Κορέα με το επίσημο όνομά της “Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας”. Υπενθυμίζεται πως ως “πόλεμο της Κορέας” εννοούμε την πολεμική σύρραξη που κράτησε μεταξύ της 25ης Ιουνίου 1950 και της 27ης Ιουλίου 1953 θεωρητικά μεταξύ των δύο κρατών της διηρημένης Κορέας σε Βόρεια και Νότια, όπου η πρώτη πρόσκειτο στο Κομμουνιστικό Ανατολικό στρατόπεδο και η δεύτερη βρισκόταν υπό την κηδεμονία του Δυτικού.

“Η μόνη επιλογή που απέμεινε ήταν να απαντήσουμε στα πυρηνικά με πυρηνικά” αναφερόταν ακόμη προσθέτοντας “ένα ισχυρό αποτρεπτικό πολέμου για την εθνική άμυνα εμφανίστηκε ως απαραίτητη στρατηγική επιλογή”. Υπογραμμίζοντας την αμερικανική “παθολογική και εχθρική πολιτική”, η έκθεση που δόθηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι “το βασίλειο ερημιτών θα συνεχίσει να ενισχύει τη δύναμή του να συγκρατήσει τις επίμονες πυρηνικές απειλές από τις ΗΠΑ”.

Η διοίκηση του Τραμπ και το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ξεκίνησαν συνομιλίες για τον περιορισμό των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας, αλλά απέτυχαν να καταλήξουν σε δεσμευτική συμφωνία. Η Βόρεια Κορέα απάντησε με δοκιμές μικρής εμβέλειας πυραύλων, ανατινάσσοντας ένα γραφείο συνδέσμου και κόβοντας τη γραμμή επικοινωνίας με τη Νότια Κορέα. Η Πιονγιάνγκ είπε την Τετάρτη ότι είχε αναστείλει την απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εναντίον της Σεούλ.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Μουν Τζάε Ιν μιλώντας σε τελετή τιμώντας τους νεκρούς του πολέμου, προέτρεψε τη Βόρειο Κορέα να επιδιώξει επιτέλους την ειρήνη και είπε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει το πολιτικό ή οικονομικό του σύστημα στην Πιονγκγιάνγκ. “Θα αναζητούμε συνεχώς διαδρομές που είναι αμοιβαία επωφελείς και για τις δύο Κορέες μέσω της ειρήνης. Πριν μιλήσω για ενοποίηση, ελπίζω να γίνουμε πρώτα φιλικοί γείτονες”. Ο πόλεμος του 1950-1953 έληξε με μια ανακωχή παρά μια συνθήκη ειρήνης, που σημαίνει ότι τεχνικά η σύγκρουση συνεχίζεται. Η Νότια Κορέα δεν υπέγραψε την ανακωχή.

Πηγή: NY Post

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ