Βομβαρδισμός στα σύνορα της Κολομβίας – 13 αντάρτες της οργάνωσης FARC έχασαν την ζωή τους

Δεκατρείς φερόμενοι ως αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στα σύνορα της Κολομβίας και της Βενεζουέλας.

Ο βομβαρδισμός είχε στόχο μια ομάδα την οποία διοικεί ο Άλεξ Ρενδόν, γνωστός με το προσωνύμιο «Ελ Μπούρο», που ενδέχεται να είναι μεταξύ των νεκρών, διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας, Λουίς Κάρλος Βιγέγκας. Η ομάδα του «Ελ Μπούρο» κατηγορείτο από τις αρχές για επιθέσεις εναντίον ενός τοπικού νοσοκομείου, πετρελαϊκών υποδομών και ανδρών των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Σύμφωνα με τον στρατό, ορισμένοι από τους αντάρτες που ανήκαν στην οργάνωση FARC, που πλέον έχει αφοπλιστεί και μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα, συνήψαν «δεσμούς» με μέλη του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης, της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία. Η οργάνωση αυτή διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2017.

Κατά την ίδια πηγή, οι ομάδες αυτές συμμάχησαν για να ελέγξουν τη διακίνηση ναρκωτικών κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα και συντονίζουν «τις εκβιάσεις, το λαθρεμπόριο όπλων και την οργάνωση τρομοκρατικών ενεργειών».

Χωρίς πλέον κεντρική διοίκηση, ομάδες αποστατών των FARC δρουν σε διάφορες περιοχές της Κολομβίας και-σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις-μετρούν συνολικά περίπου 1.200 μαχητές, τόσο πρώην αντάρτες που αποκήρυξαν τη συμφωνία ειρήνης, όσο και νεοσύλλεκτους. Ελέγχουν ιδίως τη διακίνηση ναρκωτικών και παράνομα μεταλλεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ