«Βόμβα» Guardian για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Μπλερ εξέταζε μακροπρόθεσμο δανεισμό με αντάλλαγμα τη στήριξη του «Λονδίνο 2012»

Ο Guardian έκανε την αποκάλυψη σήμερα ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, είχε εξετάσει το ενδεχόμενο ενός «μακροπρόθεσμου δανεισμού» των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με την ελπίδα η χώρα μας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Λονδίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα υπάρχουν έγγραφα που αναφέρουν τις λεπτομέρειες.

«Είκοσι χρόνια πριν ο Ρίσι Σουνάκ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το ζήτημα της ιδιοκτησίας των Γλυπτών, η Ελλάδα πίεζε τον Μπλερ για ένα μακροπρόθεσμο δανεισμό παρακάμπτοντας το ζήτημα της ιδιοκτησίας» αναφέρεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

«Το ελληνικό σχέδιο «επανένωσης» ήταν να τοποθετηθούν στο ειδικά κατασκευασμένο μουσείο της Ακρόπολης – «με θέα τον ιερό βράχο από τον οποίο προέρχονταν» – εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, σύμφωνα με πρόταση που δόθηκε στον Μπλερ από τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη σε συνάντηση τον Οκτώβριο του 2002. Η θέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ότι ήταν θέμα αποκλειστικά των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου. Και η τότε υπουργός Πολιτισμού, Τέσα Τζόουελ, είχε συμβουλεύσει τον Μπλερ ότι οποιοδήποτε δάνειο θα ήταν σε «μακροπρόθεσμη, πράγματι μόνιμη» βάση» σημειώνεται.

«Τα Γλυπτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στην ψηφοφορία της ΔΟΕ»

Στη συνέχεια το δημοσίευμα περιγράφει: «Όμως, με το Λονδίνο να σκέφτεται να υποβάλει προσφορά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, και η Ελλάδα να έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το 2003 και να είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η σύμβουλος πολιτικής πολιτισμού του Μπλερ, Σάρα Χάντερ, του έγραψε τον Απρίλιο του 2003 ότι υπήρχαν «καλοί λόγοι για να αλλάξει στάση », και να «ενθαρρύνει» ιδιωτικά και δημόσια το Βρετανικό Μουσείο να βρει μια λύση. «Η ελληνική υπόθεση έχει γίνει πιο περίπλοκη – με το επιχείρημα για ένα δάνειο αντί για την αποκατάσταση της ιδιοκτησίας – και έρχεται σε αντίθεση με την αδιαλλαξία του Βρετανικού Μουσείου να εξετάσει τυχόν συμβιβασμούς», έγραψε στα αρχεία που κυκλοφόρησαν από τα Εθνικά Αρχεία την Παρασκευή (29/12)».

«Τα Γλυπτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στην ψηφοφορία της ΔΟΕ [Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής] για μια Ολυμπιακή υποψήφιότητά μας του 2012. Η δημοσιότητα που συνοδεύει αυτή την κίνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ελληνική ψήφος και να βοηθήσει να συγκεντρώσει ένα ευρύ φάσμα άλλων ψήφων της ΔΟΕ, αν και θα έπρεπε να προφυλαχθούμε από άλλα έθνη που ζητούν αμοιβαίες ενέργειες». Ο Ντέιβιντ Όουεν, πρώην υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης του SDP, είχε προτείνει στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου να καταλήξουν σε συμφωνία κοινής χρήσης».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ