«Βλέπουν» συνασπισμό CDU και SPD

«Βλέπουν» συνασπισμό CDU και SPD

Την άποψη ότι ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) δεν θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα η Γερμανία διατύπωσε το European Policy Center (EPC), ένα γνωστό κέντρο μελετών των Βρυξελλών, σε συζήτηση που διοργάνωσε σήμερα στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με θέμα τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών.

Σύμφωνα με τον διευθυντή μελετών του EPC, τον ελληνογερμανικής καταγωγής Γιάννη Εμμανουηλίδη, και τον πολιτικό αναλυτή Φάμπια Tζούλεγκ, το πιθανότερο σενάριο συγκυβέρνησης που μπορεί να προκύψει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία είναι ένας ευρύς συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), καθώς το κόμμα των Πρασίνων (Οικολόγοι) απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Άγγελα Μέρκελ.

Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης δεν αποκλείεται να κρατήσουν έως κι ένα μήνα, σχολίασε ο Γ. Εμμανουηλίδης, σημειώνοντας ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ξεκινήσει το γνωστό “διπλωματικό πόκερ”, αναμένοντας ανταλλάγματα για τη συνεργασία τους με τους Χριστιανοδημοκράτες. Ένας μεγάλος συνασπισμός κυβέρνησης δεν θα έφερνε θεαματικές αλλαγές στη γερμανική πολιτική, θα υποχρέωνε ωστόσο την Α. Μέρκελ να κάνει παραχωρήσεις και να στραφεί προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα που έστειλαν οι Γερμανοί ψηφοφόροι, σύμφωνα με τον Γ. Εμμανουηλίδη: “να παραμείνει στην εξουσία η Α. Μέρκελ, αλλά με αλλαγή κυβέρνησης”.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη CDU και το SPD είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές του EPC, η θέσπιση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία. Τον κατώτατο μισθό υποστηρίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες, γνωρίζοντας ωστόσο τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας η αύξηση των μισθών.

Σε περίπτωση πάντως που επιτευχθεί γερμανική κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (CDU και SPD), αναμένεται να επισπευσθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και ιδιαίτερα το ζήτημα που αφορά στους κανόνες διάλυσης των τραπεζών. Όπως σχολίαζαν οι αναλυτές του EPC, είναι προς το συμφέρον όλων να μην υπάρξουν καθυστερήσεις σε αυτό το ζήτημα. Παράλληλα, οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD αναμένεται να πιέσουν την Α. Μέρκελ για ταχύτερη εφαρμογή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (FTT), καθώς και των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης.

Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, αν το SPD θα επιμείνει στην ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης στην περιφέρεια της ευρωζώνης, με ένα αναπτυξιακό πακέτο τύπου Μάρσαλ, όπως είχε υποστηρίξει προεκλογικά ο Π. Στάινμπρουκ. Εξάλλου, βασικό ερώτημα είναι αν το SPD θα πιέσει προς το λεγόμενο “Σύμφωνο Απόσβεσης Χρέους” (Debt Redemption Pact), δεδομένου ότι το κόμμα της Α. Μέρκελ αντιτίθεται σθεναρά σε αυτή την πρόταση, αλλά και σε κάθε είδος αμοιβαιοποίησης του χρέους της ευρωζώνης.

Τέλος, σχετικά με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD, ο Γ. Εμμανουηλίδης σχολίασε ότι το 4,7% που απέσπασε στις εκλογές θεωρείται επιτυχία, ωστόσο το μέλλον του κόμματος είναι ασαφές. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η είσοδος του AfD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πιθανή, αλλά υποστήριξε ότι τα διάφορα εθνικιστικά ευρωπαϊκά κόμματα δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν συνασπισμό μέσα στην ευρωβουλή. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το ΑfD δεν είναι σε θέση να επηρεάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την πολιτική της Α. Μέρκελ, η οποία βγήκε παντοδύναμη από τις γερμανικές εκλογές.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ