Βηρυτός: Γκρεμίστηκαν τα σιλό στο λιμάνι – Ξύπνησαν οι μνήμες από την έκρηξη του 2020

Κατέρρευσε σήμερα ένα μεγάλο τμήμα των σιλό του λιμανιού  στη Βηρυτό, με την περιοχή να σκεπάζεται από ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης και καπνού, όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυς στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Το περιστατικό σημειώνεται σχεδόν δύο χρόνια μετά την σαρωτική έκρηξη που τίναξε το Λιμάνι της Βηρυτού στον αέρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 215 άτομα. Η έκρηξη είχε γίνει στις 4 Αυγούστου του 2020.

Τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες είχε εκδηλωθεί φωτιά στο βόρειο τμήμα των σιλό κι έκαιγε επί τρεις εβδομάδες. Το πορτοκαλί φως της πυρκαγιάς ήταν ιδιαίτερα ορατό τη νύχτα στις γειτονικές περιοχές, γύρω από το λιμάνι. Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι μετά από τέτοια πολυήμερη πυρκαγιά, τα σιλό μπορεί να κατέρρεαν.
Δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες.

Το Ρόιτερ μεταδίδει ότι η κατάρρευση σημειώνεται μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την επέτειο της μεγάλης έκρηξης που σημειώθηκε το 2020, σε περιοχή του λιμανιού, η οποία επί επτά χρόνια είχε μετατραπεί σε τεράστια αποθήκη χημικών.

Η έκρηξη είχε καταστρέψει το ανατολικό τμήμα του λιμανιού, είχε τραυματίσει χιλιάδες ανθρώπους και είχε αφήσει άστεγους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι δεν έχουν ξεχάσει την καταστροφή και λένε ότι τα τραύματα από τότε παραμένουν ανοιχτά, ενώ για την φονική έκρηξη ποτέ δεν αποδόθηκε καμία ευθύνη.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η φωτιά που έκαιγε στα σιλό ήταν δύσκολο να σβήσει και ότι προέκυψε από αυτανάφλεξη, καθώς τα σιτηρά που είχαν μείνει στα σιλό “άναψαν” από την υπερθέρμανση.

(Πηγή/Φωτό: Reuters)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ