Βίντεο από την χιονοστιβάδα στο Κιργιστάν: Πώς σώθηκε ομάδα τουριστών

Βίντεο κατέγραψε τη στιγμή που μια ομάδα τουριστών χτυπήθηκε από χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από έναν παγετώνα που κατέρρευσε.

Εννέα Βρετανοί και ένας Αμερικανός τουρίστας βρίσκονταν σε ξενάγηση στα βουνά Tian Shan στο Κιργιστάν όταν κομμάτι του παγετώνα αποκολλήθηκε και έπεσε στην πλαγιά ενός γκρεμού.

Όλοι στην ομάδα επέζησαν από τη χιονοστιβάδα, αν και μια γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά στο γόνατό της.

Ένας από τους τουρίστες ήταν ο Χάρι Σίμμιν, ο οποίος κινηματογράφησε τη χιονοστιβάδα που κατευθυνόταν προς αυτόν και τους φίλους του.

“Μόλις φτάσαμε στο υψηλότερο σημείο της διαδρομής, αποχωρίστηκα από την ομάδα για να τραβήξω φωτογραφίες στην κορυφή ενός γκρεμού. Ενώ έβγαζα φωτογραφίες άκουσα τον ήχο του βαθιού πάγου να σκάει πίσω μου” περιέγραψε. Ευτυχώς εγκαίρως καλύφθηκε σε μια εσοχή και έτσι δεν τραυματίστηκε.

Το Τμήμα Οικολογίας και Τουρισμού του Κρατικού Πανεπιστημίου της Κιργιζίας εξήγησε ότι η χιονοστιβάδα είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής: ο παγετώνας έλιωσε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και μέρος του κατέρρευσε. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 27 Μαΐου στο Geophysical Research Letters, διαπίστωσε ότι οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί σε ολόκληρη την Κεντρική Ασία τα τελευταία 35 χρόνια, η οποία περιλαμβάνει τμήματα της Κίνας, του Ουζμπεκιστάν και της Κιργιζίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ