Βίντεο: Αναπηρικό αμαξίδιο επιβάτη εκσφενδονίστηκε – Σφοδρές αντιδράσεις κατά αεροπορικής εταιρείας

Το συγκλονιστικό βίντεο δείχνει τους χειριστές αποσκευών της American Airlines στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι να εκσφενδονίζουν το αναπηρικό καροτσάκι ενός επιβάτη κάτω από μια μεγάλη μεταλλική ράμπα – προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις κατά της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Αμερικής.

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε αρχικά στο TikTok στις 19 Νοεμβρίου , ένα μέλος του προσωπικού της American Airlines φαίνεται να αφήνει ένα αναπηρικό καροτσάκι στην κορυφή του ιμάντα  αποσκευών καθώς άλλος υπάλληλος περιμένει στο κάτω μέρος.

Καθώς το καροτσάκι αναπτύσσει ταχύτητα, ο υπάλληλος που βρίσκεται στο κάτω σημείο δεν κάνει καμία απολύτως προσπάθεια να επιβραδύνει την ορμή της προτού προσκρούσει στο μεταλλικό άκρο και εκτοξευτεί στον αέρα, αναποδογυρίζοντας πολλές φορές και αναπηδώντας επανειλημμένα στο έδαφος.

Στη συνέχεια, ο υπάλληλος πηγαίνει πρόχειρα στο αναπηρικό καροτσάκι και το τοποθετεί με πολλά αναπηρικά αμαξίδια. Το βίντεο, το οποίο έχει προβληθεί σχεδόν 3 εκατομμύρια φορές μόνο στο TikTok, περιελάμβανε μια λεζάντα, όπου η γυναίκα που κατέγραψε τα πλάνα αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι γελούσαν καθώς έκαναν το ίδιο πράγμα με δύο άλλα αναπηρικά καροτσάκια πριν ξεκινήσει να καταγράφει τις κινήσεις τους.

@haez93 Dang, after i saw them do this and laugh with the first two wheelchairs i had to get it on film. That is not what id call “handling with care” for someones mobility device…. #AmericanAirlines #handlewithcare #mobilitydevice #wheelchair ♬ Oh No – Kreepa

Το βίντεο προκάλεσε ευρεία καταδίκη στο διαδίκτυο καθώς εξαπλώθηκε, ενώ αρκετοί ισχυρίστηκαν ότι τα δικά τους καροτσάκια είχαν καταστραφεί κατά τη μεταφορά από την American Airlines.

Το περιστατικό τράβηξε ακόμη και την προσοχή του Υπουργού Μεταφορών Pete Buttigieg, ο οποίος έγραψε στο X για να εκφράσει την αποστροφή του. «Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Θα το ερευνήσουμε. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που αναλαμβάνουμε δράση για την προστασία των επιβατών που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια. Όλοι αξίζουν να ταξιδεύουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», έγραψε.


Η γερουσιαστής Tammy Duckworth (D-Ill.), η ίδια χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου που έχει ζητήσει συχνά από τις αεροπορικές εταιρείες να αντιμετωπίζουν τις συσκευές κινητικότητας των επιβατών με μεγαλύτερη προσοχή, χαρακτήρισε το περιστατικό “εξοργιστικό” σε μια ανάρτηση στο X .

«Για τους Αμερικανούς που βασίζονται σε αναπηρικά καροτσάκια για να ζήσουν πλήρως τη ζωή μας, το να σπάσουμε τα αναπηρικά καροτσάκια μας είναι σαν να σπάμε τα πόδια μας. Το 2023, δεν θα πρέπει ακόμα να βλέπουμε τις συσκευές κινητικότητάς μας να αντιμετωπίζονται έτσι από τις αεροπορικές εταιρείες. Η @AmericanAir πρέπει να τα πάει πολύ καλύτερα», τόνισε.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Duckworth εισήγαγε τον νόμο Prioritizing Accountability and Accessibility for Aviation Consumers Act με στόχο να απαιτήσει από το Υπουργείο Μεταφορών να δημοσιεύει λεπτομερείς ετήσιες εκθέσεις των καταγγελιών που υποβάλλονται από άτομα με ειδικές ανάγκες για αεροπορικά ταξίδια.

Έχοντας φθάσει μέσω email την Πέμπτη, η American Airlines ανέφερε σε μια δήλωση ότι οι ομάδες τους εξετάζουν το βίντεο και θα κάνουν «τα απαραίτητα επόμενα βήματα».

«Αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία των πελατών με αναπηρίες διασφαλίζοντας την κατάλληλη φροντίδα των συσκευών κινητικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους μαζί μας. Αυτή η εικόνα είναι βαθιά ανησυχητική και συλλέγουμε περισσότερες λεπτομέρειες για να τις αντιμετωπίσουμε με την ομάδα μας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να βελτιώσουμε τον χειρισμό των βοηθητικών συσκευών σε όλο το δίκτυό μας», δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας.

Η αεροπορική εταιρεία συνέχισε λέγοντας ότι «παρέχουν τακτικά εκπαίδευση για τις ομάδες Επιχειρήσεων Πελατών μας που επικεντρώνονται στον κατάλληλο χειρισμό αναπηρικών αμαξιδίων και άλλων συσκευών κινητικότητας, και έχουμε δεσμεύσει αυτές τις ομάδες για να καθορίσουν τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ