ΒΙΝΤΕΟ – Νέα σαρκοφάγος στο Τσερνόμπιλ

ΒΙΝΤΕΟ – Νέα σαρκοφάγος στο Τσερνόμπιλ 

 

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν σήμερα στην πόλη Σλάβουτιτς, που απέχει μόλις 50 χλμ. από το Τσερνόμπιλ για να τιμήσουν τα θύματα της έκρηξης του αντιδραστήρα 4 στις 26 Απριλίου του 1986

Από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία εκλύθηκαν 6,7 εκατομμύρια τόνοι ραδιενεργών υλικών, που διαχύθηκαν σε όλη την Ευρώπη, χωρίς να έχει εκτιμηθεί, ως τώρα, ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που αποβιώνουν ή πρόκειται να αποβιώσουν από το ραδιενεργό νέφος. 

Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιπλέον 60.000 θύματα, εκτός δηλαδή εκείνων που πέθαναν αμέσως ή λίγο μετά.

Σήμερα, λοιπόν, 27 χρόνια μετά την χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία, η Ουκρανία άρχισε την κατασκευή μιας νέας σαρκοφάγου γύρω από την κατεστραμμένη Μονάδα 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ. Το τσιμεντένιο περίβλημα που κατασκευάστηκε πρόχειρα μετά το δυστύχημα είχε παρουσιάσει ρωγμές, από τις οποίες θα μπορούσαν να απελευθερωθούν μεγάλες ποσότητες ραδιενεργής σκόνης. Το νέο κέλυφος από μπετόν και χάλυβα έχει ύψος 105 μέτρα, μήκος 150 μέτρα και πλάτος 260 μέτρα. Η νέα σαρκοφάγος και οι γύρω εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων ένας χώρος αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, θα κοστίσουν περίπου 1,31 δισ. δολάρια και θα ολοκληρωθούν το αργότερο ως το 2015.

Μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία.

 

 

Πηγή: tanea.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ