Βενιζέλος: Να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για την Ουκρανία

Βενιζέλος: Να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για την Ουκρανία

 

Τις εξελίξεις στην Ουκρανία σχολίασε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την διάρκεια της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

«Το θέμα που κυριαρχεί στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ είναι φυσικά η κρίση στην Ουκρανία και οι σχέσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Η πολιτική μας είναι, και πρέπει να είναι πάντα, μια πολιτική αρχών, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των υφισταμένων συνόρων.

Άρα, στέλνουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα από την άποψη αυτή. Ένα μήνυμα αλληλεγγύης των μελών της Συμμαχίας, ένα μήνυμα στήριξης των συνδεδεμένων με τη Συμμαχία κρατών».

Την ίδια στιγμή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι «πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα κανάλια, τους διαύλους του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου με τη Ρωσία, γιατί πρέπει να αποφύγουμε την επιστροφή σε συνθήκες ψυχρού πολέμου. Πρέπει να πάμε σε αποκλιμάκωση της έντασης. Άρα, χρειάζονται κινήσεις που να πείθουν ότι υπάρχει βούληση αποκλιμάκωσης για να φθάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση και κατάσταση για την Ουκρανία, αλλά θα έλεγα και για την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η θέση μας, η ελληνική θέση, είναι πάντα μια θέση υπεύθυνη, μια θέση η οποία είναι ώριμη, συγκρατημένη. Μετέχουμε στο κεντρικό ρεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά, βεβαίως, έχουμε την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τα διδάγματα της ιστορίας και να κινούμαστε επί τη βάσει θεμελιωδών δογμάτων, το πρώτο από τα οποία είναι το διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα. Γιατί αυτό για μας, για τα εθνικά μας θέματα, είναι το βασικό εργαλείο, το βασικό επιχείρημα».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ