Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό καταγγέλλει «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»

«Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» κατήγγειλε απόψε η αντιπολίτευση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αφού ένας αντιπολιτευόμενος βουλευτής, αντίπαλος του Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος του κοινοβουλίου, μια θέση στην οποία σχεδίαζε να επανεκλεγεί ο Γκουαϊδό.

Απόντων του Γκουαϊδό και πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης και μέσα σε οχλοβοή, ο Λουίς Παρά άρπαξε ένα μεγάφωνο και αυτοανακηρύχθηκε νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση VTV.

Η αντιπολίτευση που παραμένει πιστή στον Γκουαϊδό, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι ο Παρά ανέλαβε την προεδρία χωρίς να έχει προηγηθεί ψηφοφορία, ενώ δεν υπήρχε ούτε απαρτία στο κοινοβούλιο και επομένως η ενέργειά του συνιστά «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Ο Γκουαϊδό και πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης εμποδίστηκαν να μπουν στο ημικύκλιο λόγω των πολύωρων αστυνομικών ελέγχων έξω από το κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χουάν Γκουαϊδό έχει αναγνωριστεί ως νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου 50 χώρες.

Ο Λουίς Παρά διαγράφτηκε από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Primero Justicia αφού ένας ενημερωτικός ιστότοπος έγραψε ότι δωροδοκήθηκε για να στηρίξει μια κολομβιανή εταιρεία η οποία είχε εμπλακεί σε μια υπόθεση διαφθοράς, σχετικής με εισαγωγές τροφίμων.

Ο Παρά εξακολουθεί να δηλώνει ότι αντιπολιτεύεται τον Μαδούρο.

Πριν από τη θυελλώδη συνεδρίαση του κοινοβουλίου ο Γκουαϊδό είχε δηλώσει ότι διαθέτει τις ψήφους για να εκλεγεί πρόεδρος του κοινοβουλίου, του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση και, λόγω του αξιώματος αυτού, να θεωρείται μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας. «Σήμερα, εκείνοι που εμποδίζουν τη νόμιμη συγκρότηση του κοινοβουλίου καθίστανται συνένοχοι με τη δικτατορία και με εκείνους που καταπιέζουν τον λαό της Βενεζουέλας», έγραψε στο Twitter.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για το Δυτικό Ημισφαίριο Μάικλ Κόζακ είπε ότι ο Χουάν Γκουαϊδό παραμένει μεταβατικός πρόεδρος, παρά την ορκωμοσία του Παρά ως προέδρου του κοινοβουλίου.

Ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου 2019, χαρακτηρίζοντας «σφετεριστή» τον Μαδούρο. Μέχρι τώρα ωστόσο δεν είχε καταφέρει να πετύχει τους στόχους του, δηλαδή «να βάλει τέλος στον σφετερισμό» της εξουσίας και να οργανώσει «ελεύθερες και διαφανείς» προεδρικές εκλογές.Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ