Νέα ανησυχία για την βασίλισσα Ελισάβετ – Απούσα από σημαντική εκδήλωση για πρώτη φορά σε μία δεκαετία

Νέα ανησυχία προκάλεσε η απουσία της βασίλισσας Ελισάβετ από την εκδήλωση για την Ημέρα της Κοινοπολιτείας, ενώ τους τελευταίους μήνες πολλές είναι οι φήμες για την κατάσταση της υγείας της.

Ο πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον εκπροσώπησαν την βασίλισσα στην τελετή για την Ημέρα της Κοινοπολιτείας, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, αφού η 95χρονη μονάρχης δεν μπόρεσε να δώσει το “παρών” για πρώτη φορά μέσα σε μία δεκαετία.

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε πει νωρίτερα ότι ήλπιζε η Κοινοπολιτεία “να παραμείνει ισχυρή δύναμη για το καλό στον κόσμο μας για τις επόμενες γενιές”, καθώς σήμερα ανανέωσε την υπόσχεσή της που είχε δώσει το 1947 να “υπηρετεί πάντα με αφοσίωση”. Ενόψει της ετήσιας τελετής τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έδωσαν στη δημοσιότητα το μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ για την Ημέρα της Κοινοπολιτείας

Η βασίλισσα που πρόσφατα ανάρρωσε από κορονοϊό και αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα κίνησης, ήλπιζε να παραστεί στο σημαντικό γεγονός στο βασιλικό ημερολόγιο μαζί με τον Κάρολο, την Καμίλα, τον Ουίλιαμ και την Κέιτι. Ωστόσο, την Παρασκευή, αξιωματούχοι των Ανακτόρων αποκάλυψαν ότι η βασίλισσα που είναι επικεφαλής και της Κοινοπολιτείας, ζήτησε από τον γιο της Κάρολο να την εκπροσωπήσει στην τελετή.

Η άνεση της βασίλισσας που πλέον χρησιμοποιεί μπαστούνι για να κινείται και έχει μιλήσει ανοικτά για τα κινητικά της προβλήματα, φέρεται να ήταν ο πρωταρχικός λόγος στην απόφασή της να μην λάβει μέρος στην εκδήλωση.

Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ, ο υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Στο μήνυμα της βασίλισσας που έδωσε στη δημοσιότητα το Παλάτι, αναφέρεται μεταξύ άλλων “είναι ανταμοιβή να παρατηρείς μια σύγχρονη, ζωντανή και συνδεδεμένη Κοινοπολιτεία που συνδυάζει έναν πλούτο ιστορίας και παράδοσης με τις μεγάλες κοινωνικές, πολιτιστικές και τεχνολογικές προόδους της εποχής μας” και προστίθεται ότι η βασίλισσα “απόλαυσε το προνόμιο να ακούσει τι σημαίνουν για τους ανθρώπους και τις κοινότητες οι σχέσεις που χτίστηκαν σε όλη την έκταση και την ποικιλομορφία της Κοινοπολιτείας”.

Ακόμη επισημαίνεται: “Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δοκιμών, ελπίζω να μπορέσετε να αντλήσετε δύναμη και έμπνευση από αυτά που μοιραζόμαστε, καθώς εργαζόμαστε μαζί για ένα υγιές, βιώσιμο και προσοδοφόρο μέλλον για όλους. Και αυτή την ξεχωριστή ημέρα για την οικογένειά μας, σε έναν χρόνο που θα περιλαμβάνει τη Συνέλευση των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας και τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας, ελπίζω ότι μπορούμε να εμβαθύνουμε την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε και να υπηρετήσουμε ο ένας τον άλλον και να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι η Κοινοπολιτεία θα παραμείνει δύναμη επιρροής για το καλό στον κόσμο μας για τις επόμενες γενιές”.

Σήμερα η Daily Mail ανέφερε πως το ημερολόγιο της βασίλισσας είναι υπό εξέταση και είναι απίθανο να αναλάβει ξανά κάποιες σημαντικές δημόσιες υποχρεώσεις. Οι πηγές υπογραμμίζουν ότι η βασίλισσα δεν είναι άρρωστη και είναι αφοσιωμένη στα καθήκοντά της στο έθνος όπως πάντα.

Ωστόσο, ανώτεροι βασιλικοί βοηθοί, όπως και η ίδια η βασίλισσα, θεωρείται ότι έχουν αποδεχτεί ότι οι “αδυναμίες που συνοδεύουν τη μακροζωία” τελικά την προσεγγίζουν.

Θα εξακολουθεί να παρευρίσκεται σε δημόσιες εκδηλώσεις όπου είναι δυνατόν, αλλά οι εμφανίσεις της θα περιοριστούν σημαντικά. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Αυτή θα ήταν η πρώτη της δημόσια εμφάνιση από τον περασμένο Οκτώβριο. Η τελευταία φορά που δεν παρέστη στην τελετή για την ημέρα Κοινοπολιτείας ήταν το 2013 ενώ ανάρρωνε από σοβαρή κρίση γαστρεντερίτιδας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ