Κάρολος: Σενάρια για επιδείνωση της υγείας του, μετά την απουσία του από το μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Σενάρια για επιδείνωση της υγείας του βασιλιά Καρόλου πυροδότησε η απουσία του από το μνημόσυνο του πρώην βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου, αλλά και το γεγονός ότι την ώρα που τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας συγκεντρώνονταν για την επιμνημόσυνη δέηση, ο Κάρολος ο Γ΄ αναχωρούσε με το αυτοκίνητό του.

Καθώς και άλλα ανώτερα μέλη της βρετανικής και της ευρωπαϊκής μοναρχίας συγκεντρώνονταν για το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου, ο βρετανός μονάρχης, 75 ετών, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία για μια άγνωστη μορφή καρκίνου, έφυγε από το κάστρο του Ουίνδσορ, πριν αρχίσει η τελετή για τον εκλιπόντα δεύτερο ξάδελφό του. Η τελετή έγινε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Λίγες ώρες αργότερα, μετά την απομάκρυνσή του, ο Κάρολος εθεάθη να χαιρετάει τους πολίτες που τον περίμεναν έξω από το Clarence House στο Λονδίνο, όπου διαμένει, καθώς υποβάλλεται σε θεραπεία. Ο βασιλιάς δεν εκτελεί καθήκοντα δημοσίως από τότε που διαγνώστηκε, στις 5 Φεβρουαρίου.

O Κάρολος διαγνώστηκε με διευρυμένο προστάτη στις 17 Ιανουαρίου, ενώ διέμενε στο Birkhall. Εκείνη την εποχή είχε αναφερθεί ότι μπορεί να χρειαστεί ο Κάρολος να απέχει μόνο μέχρι ένα μήνα από τα δημόσια καθήκοντα, όσo διάστημα δηλαδή θα τελούσε υπό ανάρρωση.

Στις 26 Ιανουαρίου εισήχθη στην Κλινική του Λονδίνου στο Marylebone, όπου παρέμεινε για τρεις νύχτες, ενώ υποβλήθηκε σε επιτυχή επέμβαση για την καλοήθη πάθησή του. Η Καμίλα είχε πει στους ανθρώπους μέσα στην κλινική του Λονδίνου ότι ο βασιλιάς ήταν “καλά” μετά την επέμβαση.

Αλλά στις 5 Φεβρουαρίου, το Παλάτι αποκάλυψε ότι ο βασιλιάς, ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο μόλις πριν από 17 μήνες, είχε διαγνωστεί με μια μορφή καρκίνου. Δεν επιβεβαίωσε τι είδους καρκίνο έχει ο βασιλιάς ή σε ποιο στάδιο βρίσκεται, αλλά γίνεται κατανοητό ότι δεν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη και ότι έχει εντοπιστεί νωρίς, δηλαδή σε πρώιμο στάδιο.
Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το είδος της θεραπείας που λαμβάνει ο βασιλιάς. Ο Βασιλιάς είναι γνωστός για την εργασιομανία του, έχοντας αντιγράψει την μητέρα του. Ασχολείται πολύ ενεργά με τα καθήκοντα της μοναρχίας.

Πανοραμική άποψη από το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ.
Πανοραμική άποψη από το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ. (Φωτό: Jonathan Brady / PA Wire)

Όμως τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι η ομάδα των γιατρών του πρότεινε να αναστείλει όλα τα δια ζώσης βασιλικά καθήκοντα, με τη βασίλισσα Καμίλα να αναλαμβάνει κάποια από αυτά στη θέση του. Αυτό έγινε σήμερα. Η Καμίλα τέθηκε επικεφαλής της βασιλικής βρετανικής οικογένειας στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου.
Παρ’ όλα αυτά, ο Κάρολος εργάζεται παρασκηνιακά όσο περισσότερο μπορεί, ενώ υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο του, εξετάζοντας έγγραφα, υπογράφοντας έγγραφα και πραγματοποιώντας ιδιωτικές συναντήσεις.

Η διάγνωση σημαίνει ότι ο βασιλιάς είναι απίθανο να παραστεί στην τελετή για την Ημέρα της Κοινοπολιτείας στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στις 11 Μαρτίου, στην οποία συνήθως παρευρίσκονται ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Πάντως το Παλάτι απέφυγε να σχολιάσει τις φήμες για επιδείνωση της υγείας του βασιλιά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ