Βαρώσια: Οργή της Τουρκίας για την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Απορρίπτουμε τη θέση του πρόεδρου του ΣΑ του ΟΗΕ Για τη δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας μας στην Αμμόχωστο που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ΤΔΒΚ, Ερσίν Τατάρ στις 20 Ιουλίου, καθώς και δηλώσεις από διάφορες χώρες που βασίζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς και ασυνεπείς με τις πραγματικότητες του νησιού», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του μετά την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ των όσων ανακοίνωσε από τα Κατεχόμενα για τα Βαρώσια ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτές οι δηλώσεις βασίζονται στην ελληνοκυπριακή “μαύρη προπαγάνδα” και σε αβάσιμους ισχυρισμούς, όπως ότι η Αμμόχωστος δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ, ότι η ΤΔΒΚ θα δημεύσει τα ακίνητα εκεί και θα φέρει τους εποίκους» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση με τους γείτονες να συνεχίζουν να προκαλούν αναφέροντας ότι «η Αμμόχωστος είναι μέρος της επικράτειας της ΤΔΒΚ».

Ταυτόχρονα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμηνύει ότι «το άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων που βρίσκεται υπό στρατιωτικό καθεστώς δεν παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων έχει ήδη ανοίξει τμήματα στα Βαρώσια για δωρεάν επισκέψεις.

«Τώρα είναι καιρός να αναθεωρήσουμε το στρατιωτικό καθεστώς ενός άλλου μέρους της πόλης. Δεν παραβιάζουμε τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» υπογραμμίζει ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με το Anadolu.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπογραμμίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει από καιρό χάσει την αντικειμενικότητά της στο Κυπριακό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ