Utqiagvik: Η πολική νύχτα μόλις ξεκίνησε – Από σήμερα και για 67 μέρες οι κάτοικοι της πόλης της Αλάσκας θα ζήσουν στο σκοτάδι

Κάθε χρόνο η πόλη Utqiagvik, η βορειότερη των ΗΠΑ, στην Αλάσκα, βιώνει μια πολική νύχτα, η οποία ξεκινάει στα μέσα Νοεμβρίου και τελειώνει στα μέσα Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοι της πόλης δεν βλέπουν το φως της ημέρας για δύο μήνες.

Έτσι άπαντες στο Utqiagvik (ή Barrow) είναι προετοιμασμένοι για μια ατελείωτη νύχτα που ξεκινάει από σήμερα και θα τελειώσει στις 23 Ιανουαρίου.

Αυτό συμβαίνει επειδή, η κλίση της Γης είναι τέτοια που ο ήλιος δεν ανατέλλει βόρεια του Αρκτικού Κύκλου τη συγκεκριμένη περίοδo. Η θέση του Utqiagvik, στα 512 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, κάνει την πόλη να βιώνει το φαινόμενο της πολικής νύχτας.

80 ατελείωτες μέρες από τον Μάιο

Η παρατεταμένη περίοδος σκοταδιού ξεκίνησε σήμερα. Στα μέσα Μαΐου, στην πόλη, ο ήλιος ανατέλλει και δε δύει ξανά για περίπου 80 ημέρες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πολικής νύχτας, ο ουρανός δεν είναι εντελώς σκοτεινός.

Το αστικό λυκόφως, το οποίο κυμαίνεται από έξι έως τρεις ώρες την ημέρα, επιτρέπει αρκετό φως ώστε να μπορεί κανείς να δει τα αντικείμενα έξω – αν αντέχει να βρεθεί έξω, με δεδομένες τις πολικές θερμοκρασίες, βέβαια. Το Βόρειο Σέλας και οι πανσέληνοι βοηθούν επίσης στο να φωτιστεί κάπως ο θεοσκότεινος ουρανός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ