Τζον Κένεντι: Πρώην πράκτορας εγείρει νέα ερωτήματα για την δολοφονία του – Η θεωρία της «μαγικής σφαίρας»

Ένας πρώην πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών, ο οποίος βρισκόταν στην φρουρά του Πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι, όταν αυτός δολοφονήθηκε στο Ντάλας το 1963, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαβόητη θεωρία της «μαγικής σφαίρας» και την πιθανότητα εμπλοκής πολλών σκοπευτών.

Ο 88χρονος -σήμερα- Paul Landis, ήταν το 1963 ένας νέος πράκτορας που είχε επιφορτιστεί με την προστασία της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, Τζάκι Κένεντι, καθώς η αυτοκινητοπομπή του προέδρου των ΗΠΑ παρέλαυνε στο Ντάλας. Ο Landis δήλωσε τους New York Times ότι θυμάται να ακούει τον πυροβολισμό στην Dealey Plaza, ενώ περπατούσε λίγα μέτρα μακριά από τον Τζον Φ. Κένεντι. Επίσης είπε ότι στη συνέχεια άκουσε ακόμα δύο πυροβολισμούς και είδε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να σωριάζεται στο πίσω μέρος της ανοιχτής λιμουζίνας του.

Ο πρώην πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών, ανέφερε ότι σε εκείνη τη στιγμή χρειάστηκε να σκύψει να μην τον «πιτσιλίσουν» τα μυαλά του Τζον Φ. Κένεντι.

Τα όσα ισχυρίζεται ο Paul Landis ότι έγιναν στην συνέχεια, διαφέρουν από τα επίσημα ευρήματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο 88χρονος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του χάους που ακολούθησε, σήκωσε μια σφαίρα που ήταν καρφωμένη στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του Κένεντι και την έβαλε στο φορείο όπου είχαν βάλει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, προκειμένου να την συλλέξουν οι ερευνητές.

Paul Landis
Ο 88χρονος Paul Landis – πρώην πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ

Η «μαγική σφαίρα»

Πρόκειται για την σφαίρα 6,5 χιλιοστών, που βρέθηκε στο φορείο του κυβερνήτη του Τέξας, Τζον Κόναλι, και φέρεται να έπεσε από την πληγή που είχε στον μηρό του.

Αργότερα ονομάστηκε «η μαγική σφαίρα». Η Προεδρική Επιτροπή για την δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι, η οποία έγινε γνωστή ως Επιτροπή Γουόρεν, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη σφαίρα, που εκτοξεύτηκε από το τυφέκιο του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, χτύπησε το πίσω μέρος του λαιμού του Κένεντι, στην συνέχεια χτύπησε τον δεξιό ώμο του Κόναλι και έπειτα τον τραυμάτισε στην πλάτη, το στήθος, τον καρπό και τον μηρό.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Γουόρεν, μία από τις σφαίρες δεν πέτυχε την αυτοκινητοπομπή, μία είναι η «μαγική σφαίρα» και η τελευταία σφαίρα χτύπησε θανάσιμα τον Κένεντι στο κεφάλι.

Ο Λάντις, είπε στους Times, ότι τοποθέτησε τη σφαίρα στο φορείο του Κένεντι στο νοσοκομείο, αλλά τώρα πιστεύει ότι κάποια στιγμή η σφαίρα ανακατεύτηκε από το φορείο του προέδρου στο φορείο του κυβερνήτη ενώ τα έσπρωχναν μαζί, είπε στους Times.

Η Επιτροπή Γουόρεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η σφαίρα να προερχόταν από το φορείο του Τζον Φ. Κένεντι.

Δολοφονία Κένεντι

«Δεν υπήρχε κανείς εκεί για να ασφαλίσει τον χώρο και αυτό με ενοχλούσε πολύ», τόνισε ο 88χρονος πρώην πράκτορας. «Όλοι οι πράκτορες που ήταν εκεί επικεντρώθηκαν στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Όλα αυτά έγινε πάρα πολύ γρήγορα. Και απλά φοβόμουν ότι ήταν ένα αποδεικτικό στοιχείο. Αμέσως κατάλαβα ότι πολύ σημαντικό και δεν ήθελα να εξαφανιστεί ή να χαθεί. Είπα στον εαυτό μου “Πωλ, πρέπει να πάρεις μια απόφαση” και την άρπαξα» συνέχισε.

Ο Λάντις, από τον οποίο δεν πήρε ποτέ κατάθεση η Επιτροπή Γουόρεν, πιστεύει ότι η σφαίρα χτύπησε τον Κένεντι, αλλά δεν είχε τόση κινητική ενέργεια, δεν εισχώρησε βαθιά στο σώμα του προέδρου και έπεσε από το σώμα του πριν τον βγάλουν από το όχημα. Ο 88χρονος δήλωσε στους Times ότι πάντα πίστευε ότι ο Όσβαλντ ήταν ο μόνος ένοπλος, αλλά σήμερα έξι δεκαετίες αργότερα, αμφισβητεί αυτό το συμπέρασμα.

«Σε αυτό το σημείο, αρχίζω να αμφιβάλλω για τον εαυτό μου. Τώρα αρχίζω να αναρωτιέμαι» είπε.

Η σφαίρα, που βρέθηκε εντελώς άθικτη, ταυτίστηκε θετικά με το όπλο του Όσβαλντ μέσω βαλλιστικής ανάλυσης, ανέφερε στην έκθεσή της η Επιτροπή Γουόρεν.

Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ

Ο πρώην πράκτορας έκανε τις αποκαλύψεις-βόμβα στο επερχόμενο βιβλίο του «The Final Witness», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Οκτωβρίου.

Ο Τζέιμς Ρόμπεναλτ, δικηγόρος από το Οχάιο και συγγραφέας πολλών ιστορικών βιβλίων, έχει ερευνήσει εντατικά την δολοφονία των Κένεντι και βοήθησε τον Λάντις να επεξεργαστεί τις αναμνήσεις του από εκείνη την ημέρα. Πιστεύει ότι το βιβλίο του Landis θα εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την δολοφονία του Προέδρου των ΗΠΑ.

«Εάν αυτό που λέει είναι αλήθεια, το οποίο τείνω να πιστεύω, είναι πιθανό να ανοίξει ξανά το ζήτημα ενός δεύτερου σκοπευτή», είπε ο Robenalt στους Times. Και πρόσθεσε: «Αν η σφαίρα που γνωρίζουμε ως η “μαγική” ή “παρθένα”, σταμάτησε στην πλάτη του Κένεντι, σημαίνει ότι η κεντρική θέση της έκθεσης της Επιτροπής Γουόρεν, η θεωρία της μίας και μοναδικής σφαίρας, είναι λανθασμένη».

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Κόναλι πυροβολήθηκε από μια ξεχωριστή σφαίρα και όχι από τον Όσβαλντ» συνέχισε, λέγοντας ότι πιστεύει πως ο Όσβαλντ δεν θα μπορούσε να γεμίσει ξανά το όπλο τόσο γρήγορα.

Η εικασία για πολλαπλούς σκοπευτές ήταν μια από τις δημοφιλέστερες θεωρίες αμέσως μετά την δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι. «Άλλοι θα πρέπει να αναλύσουν πλήρως τα στοιχεία για να δουν που οδηγούν τώρα», είπε ο Robenalt στο Vanity Fair.

πηγή φωτογραφιών: Bettmann Archive

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ