Τζάνετ Γέλεν: Μια ροκστάρ οικονομολόγος στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ – Ποιο τραγούδι γράφτηκε για εκείνη

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό της Τζάνετ Γέλεν, της άλλοτε προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, στο αξίωμα της υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν. Με αυτόν τον τρόπο η Γέλεν γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τον συγκεκριμένο υπουργικό θώκο γράφοντας άλλη μια φορά ιστορία, αφού ήταν και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Fed.

Η 74χρονη Γέλεν, οικονομολόγος χαίρει σεβασμού και αντικαθιστά τον Στίβεν Μνούτσιν εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ως πρόεδρος της Federal Reserve ενίσχυσε το ενδιαφέρον του Οργανισμού για τους εργαζομένους και τα θέματα ανισότητας. Είχε διατελέσει επικεφαλής του συμβουλίου του προέδρου Μπιλ Κλίντον για οικονομικά θέματα.

Η Γέλεν δεν είναι μια απλή οικονομολόγος. Είναι μία ροκστάρ οικονομολόγος, μία γυναίκα που έχει μάθει να γεμίζει τις σελίδες της ιστορίας με τις πράξεις και τα ορόσημα που κατακτά. Η Dessa, τραγουδίστρια, ράπερ και συνθέτρια, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αστειευόμενος είχε προτείνει να γραφεί μιούζικαλ για τη νέα υπουργό Οικονομικών, ανάλογα και με το μιούζικαλ “Χάμιλτον” του Λιν Μάνουελ Μιράντα για τον πρώτο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ το 1757 Αλεξάντερ Χάμιλτον, ο οποίο πέρασε στην ιστορία. Το τραγούδι έχει τον τίτλο “Who’s Yellen Now?” και κυκλοφόρησε στις 21 Ιανουαρίου. Είναι θεατρικό και μελωδικό με στίχους που αντανακλούν το επαγγελματικό προφίλ της Γέλεν και το μέλλον της στη θέση της ΥΠΟΙΚ.

“Χρειάζεται ένα νόμισμα με τρεις πλευρές που πάντα να δείχνει κορώνα, για να βγάζει την τριπλή κορώνα της όταν πηγαίνει για ύπνο” αναφέρεται στο τραγούδι με έμμεση αναφορά στις θέσεις που έχει αναλάβει και έχει διακριθεί, αυτές της υπουργού Οικονομικών, της προέδρου της Fed και της επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων της κυβέρνησης επί προεδρίας Κλίντον. Γίνεται αναφορά ακόμη και στο ύψος της, μόλις 1,61, αλλά και στο σήμα κατατεθέν της που είναι το σηκωμένο κολλάρο στα σακάκια της καθώς και στο χαρακτηριστικό κούρεμά της. “Είναι λίγο πάνω από το 1,5 μέτρο, αλλά μα τω Θεώ, της πάνε τα σηκωμένα κολλάρα και τα κοντά καρέ”.

Γεννημένη για να ξεχωρίζει η Γέλεν διακρίθηκε από τα σχολικά της χρόνια αφού ήταν αριστούχος και είχε έφεση στα μαθηματικά. «Κέρδισε» μια θέση στο τμήμα μαθηματικών του Πανεπιστήμιο Μπράουν και αποφοίτησε με πτυχίο στα οικονομικά. Άλλαξε το αντικείμενο του μεταπτυχιακού της από φιλοσοφία σε οικονομικά. Πήρε διδακτορικό στα οικονομικά από το Γιέιλ όπου είχε μέντορά της τον καθηγητή Τζέιμς Τόμπιν, Νομπελίστα Οικονομίας το 1981. Πρώην καθηγητής της ο Γιόζεφ Στίγκλιτς, επίσης Νομπελίστας, θεωρούσε τη Γέλεν μία από τα λαμπρότερα μυαλά και τους πιο αξιομνημόνευτους φοιτητές του. Το 1971 πήραν διδακτορικό στα οικονομικά 24 φοιτητές. Η Γέλεν ήταν η μόνη γυναίκα ανάμεσά τους. Δίδαξε για πέντε χρόνια στο Χάρβαρντ ώσπου το 1977 πήγε στη Fed όπου εντάχθηκε στην ομάδα οικονομολόγων. Εκεί, στην καφετέρια της τράπεζας, γνωρίστηκαν με τον μετέπειτα σύζυγό της, Τζορτζ Άκερλοφ, μετέπειτα Νομπελίστα Οικονομίας. Παντρεύτηκαν το 1978.Ο Άκερλοφ είχε ήδη δεχθεί πρόταση να διδάξει στο London School of Economics και η Γέλεν παραιτήθηκε από τη Fed για να τον ακολουθήσει. Ανέλαβε και εκείνη θέση στο LSE όπου έγινε λέκτορας οικονομικών Παρέμειναν στο Λονδίνο για δύο χρόνια και μετά επέστρεψαν πάλι στις ΗΠΑ, όπου το 1980 η Γέλεν . Το 1981 γεννήθηκε ο γιος τους Ρόμπερτ, επίσης διακεκριμένος οικονομολόγος πλέον. Το 2001 ο σύζυγός της τιμήθηκε με Νόμπελ το οποίο μοιράστηκε με τον πρώην καθηγητή της Στίγκλιτς. Ο Μπαράκ Ομπάμα την επέλεξε το 2014 στο τιμόνι της Fed, όπου ήδη είχε μία δεκαετία στο ΔΣ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ανανέωσε τη θητεία της. επέλεξε να μην διορίσει τη Γέλεν για μία δεύτερη τετραετή θητεία.

Πλέον, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ την επέλεξε για υπουργό Οικονομικών, κατακτώντας και αυτό το “ανδρικό οχυρό”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ