Τσαβούσογλου 6 χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος: Η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα, εθνότητα ή θρησκεία

Άρθρο με τίτλο «Η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα, εθνότητα ή θρησκεία» του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου φιλοξενεί η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρεται στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου 2016 και στην απόπειρα πραξικοπήματος, στρέφοντας τα πυρά του στην τρομοκρατική, όπως την χαρακτηρίζει, Γκιουλενιστική Οργάνωση (FETO).

Μεταξύ άλλων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει ότι «εάν η απόπειρα πραξικοπήματος είχε πετύχει, θα υπήρχε μια πολύ διαφορετική Τουρκία σήμερα. Η δημοκρατία δεν θα υπήρχε και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες θα είχαν ανασταλεί επ’ αόριστον. Το έθνος θα είχε πέσει στα χέρια μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια τονίζει ότι «μετά την αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος, άρχισε μια αποφασιστική εκκαθάριση του δημοσίου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών θεσμών και του στρατού, καθώς και του ιδιωτικού τομέα από όλα τα πρόσωπα και τις εταιρείες που συνδέονται με τη FETO. Μερικοί επιφανείς συνωμότες έχουν συλληφθεί. Άλλοι ξέφυγαν από τη Δικαιοσύνη και βρήκαν καταφύγιο σε ξένες χώρες. Ο επικεφαλής της FETO, Φετουλάχ Γκιουλέν εξακολουθεί να διαμένει στις ΗΠΑ. Η κυβέρνησή μας ζητεί εδώ και χρόνια από τις ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία καθώς και την έκδοση μελών της FETO από ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς αυτά τα αιτήματα δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί».

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι «σε άλλα μέρη του κόσμου, ένας αριθμός κυβερνήσεων που αυξάνεται, κατανοούν τον κίνδυνο που ενέχει αυτή η τρομοκρατική οργάνωση και για τις ίδιες και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζει επιπλέον ότι «η φύση και το εύρος του αγώνα της Τουρκίας ενάντια στη FETO, δεν διαφέρουν από αυτόν που δίνουν άλλες χώρες εναντίον οργανώσεων που τρομοκρατούσαν αξιωματούχους και πολίτες και έθεταν σε κίνδυνο τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η Τουρκία κάνει ό,τι έκαναν στο παρελθόν οι αντίστοιχες χώρες στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας. Όλες οι διαδικασίες είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία».

Συνεχίζει γράφοντας ότι «η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα, εθνότητα ή θρησκεία. Αυτός ο κίνδυνος απειλεί την ανθρωπότητα στο σύνολό της. Επομένως η απάντηση σε αυτή την απειλή πρέπει να είναι ενιαία και αποφασιστική. Κανένα κράτος δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως χρήσιμη ανάλογα με τις προτιμήσεις. Η FETO είναι υπεύθυνη για την απώλεια εκατοντάδων ζωών καθώς και για άλλα σοβαρά εγκλήματα κατά του τουρκικού λαού. Έξι χρόνια μετά τις 15 Ιουλίου 2016 η Τουρκία συνεχίζει τον αποφασιστικό αγώνα της κατά της FETO, όπως ακριβώς συνεχίζει και τον αγώνα της εναντίον άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το PKK, το PYD-YPG, το DHKP-C και το DAESH. Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να σταθεί αλληλέγγυα με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ