Τρομάζει το πυρηνικό «θρίλερ»

Τρομάζει το πυρηνικό «θρίλερ»

Εμμένει στις απειλές για πυρηνικό χτύπημα κατά των ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα. Με μετακίνηση των αντιπυραυλικών ασπίδων στο Γκουάμ απαντά η Ουάσινγκτον.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ασία με την Βόρεια Κορέα να εμμένει στις πυρηνικές απειλές της κατά των ΗΠΑ. Η Πιονγκγιάνγκ φέρεται να μετακίνησε στις ανατολικές ακτές της ένα πυραυλικό σύστημα αυξημένου εύρους, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Kim Kwan-jin.

Ο ίδιος επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι το πυραυλικό σύστημα της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να πλήξει στόχους σε αμερικανικό έδαφος και διευκρίνισε ότι οι προθέσεις του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει τις βασικές στρατιωτικές ερευνητικές εγκαταστάσεις της στα ανατολικά. Στο παρελθόν έχει πυροδοτήσει πυραύλους από τις ανατολικές ακτές και τρεις πυρηνικές δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί από την ίδια περιοχή.

Η Πιονγκγιάνγκ επιμένει ότι θα χτυπήσει με πυρηνικά αμερικανικούς στόχους αν και τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι ειδικοί εκτιμούν πως ακόμη δεν διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία για την δημιουργία πυραύλων που διαθέτουν πυρηνικές κεφαλές.

Στην πραγματικότητα η Βόρεια Κορέα δεν έχει κινηθεί στρατιωτικά από το 2010, όταν βομβάρδισε ένα νησί της Νότιας Κορέας και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους.

Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και απαντά με καθησυχαστικό τόνο στους συμμάχους της αλλά και αμυντικές ενέργειες εκ των οποίων και η μεταφορά της αντιπυραυλικής ασπίδας της στο Γκουάμ.

Από την πλευρά της η Ρωσία αποκάλεσε «απαράδεκτες» τις ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ που παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την κατάσταση παρακολουθεί από κοντά και η Ιαπωνία από κοινού με τις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe είπε ότι αν και η ρητορική της Βόρειας Κορέας είναι «αυξανόμενα προκλητική» το Τόκιο παρακολουθεί «ήμερα» την κατάσταση.

 

ΠΗΓΗ:real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ