Τραγωδία στη Σιβηρία: Στους 52 οι νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο

Έκρηξη σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο στη Σιβηρία όπου φέρεται να σκοτώθηκαν 52 άνθρωποι, περιλαμβανομένων και έξι διασωστών, όπως μεταδίδουν ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης επικαλούμενα αναφορές από τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, με όλους τους αγνοούμενους ανθρακωρύχους να θεωρούνται νεκροί.
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες που μεταδίδει το RT.com, περισσότεροι από 260 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν από τις εγκαταστάσεις μετά τις αναφορές για την έκρηξη, με 40 από αυτούς να μεταφέρονται στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Επιβεβαιώθηκε ότι έντεκα άνθρωποι είχαν σκοτωθεί ενώ περίπου 35 αγνοούνταν. Τουλάχιστον τρεις διασώστες χάθηκαν στην προσπάθεια να ανασύρουν από τις στοές δεκάδες αγνοουμένους.

Η επιχείρηση διάσωσης στο ανθρακωρυχείο Λιστβιάζναγια της Σιβηρίας σταμάτησε λόγω επιδείνωσης της γεωδυναμικής κατάστασης καθώς αυξάνονται οι συγκεντρώσεις μεθανίου, και θα συνεχισθεί το πρωί, ανακοίνωσε αργά το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός του Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντρ Τσουπριάν, επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση διάσωσης δυσχεραίνεται από τα συντρίμμια και τις υψηλές θερμοκρασίες μέσα στις στοές του ορυχείου.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το RIA Novosti μετέδωσε πως όλοι οι αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί, με το πρακτορείο να επικαλείται τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, η λήξη της επιχείρησης δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τη ρωσική EMERCOM, με το γραφείο Τύπου να επισημαίνει ότι η τύχη των 35 ανθρακωρύχων και των τριών διασωστών παραμένει άγνωστη.

Ο Τσουπριάν επιβεβαίωσε ότι εξακολουθούν να αγνοούνται 35 ανθρακωρύχοι. Αμέσως μετά την έκρηξη σε αγωγό εξαερισμού του ορυχείου, ο χώρος γέμισε με πυκνούς καπνούς. “Πολύ πιθανόν ήταν έκρηξη μεθανίου, που πυροδοτήθηκε από σπινθήρα κάπου, και οδήγησε στην έκρηξη και σε ωστικό κύμα. Στην έκρηξη τραυματίστηκαν άνθρωποι που δεν μπορούσαν να βγουν έξω” είπε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας, Ντμίτρι Ντεμέσιν. Έχει ήδη ξεκινήσει ποινική έρευνα ενώ κρατούνται ο διευθυντής του ορυχείου, ο αναπληρωτής του και επίσης ο διευθυντής του χώρου, σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας.

Στην περιοχή του Κεμέροβο, που βρίσκεται περίπου 3.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, σημειώνονται εδώ και χρόνια θανατηφόρα ατυχήματα στα ανθρακωρυχεία.

Σιβηρία έκρηξη

Το ορυχείο Λιστβιάζναγια είναι μέρος της SDS-Holding, που ανήκει στην ιδιωτική Siberian Business Union. Ο ιδιοκτήτης δεν έκανε κανένα σχόλιο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ