Τούρκος πρέσβης για Ελληνοτουρκικά: «Καζάν- καζάν» λύση για ενεργειακά και Κυπριακό

«Μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και οφείλουμε να το κάνουμε, γιατί είμαστε γείτονες και σύμμαχοι» ανέφερε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν (Burak Ozugergin), μιλώντας στο Athens Energy Dialogues. «Είναι πολύ πιο λογικό να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας αντί να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο, καθώς υπάρχουν πολλοί δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η διεθνής νομοθεσία μας καθοδηγεί», σημείωσε ο Μπουράκ Οζουγκέργκιν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών της διαδικτυακής εκδήλωσης. Προσέθεσε ότι «χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί, συναινετικοί και ειδικά ειλικρινείς» και πως τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρέσβης επισήμανε πως «η ενέργεια θα μπορούσε και πρέπει να είναι πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης», επισημαίνοντας ότι «ήδη Ελλάδα και Τουρκία έχουν στενή συνεργασία μέσω του TANAP και του ΤΑP». Σημείωσε ότι «όταν οι χώρες συνεργάζονται σε ενεργειακά έργα, αυτό είναι θετικό, αλλά και το αντίθετο είναι μία πραγματικότητα», είπε και συνέχισε : «Είναι αυτό που οι κοινωνικές επιστήμες ονομάζουν “o φόβος της παραμέλησης”, που αναδύεται όταν οι χώρες αισθάνονται αδικημένες ή παραμελημένες».

Μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τον Τούρκο πρέσβη, είναι «τα αποθέματα στο νησί της Κύπρου». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών, ο Μπουράκ Οζουγκέργκιν τόνισε: «Οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι ενεργά συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού από τη δεκαετία του 1960, όμως οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης. Όμως δεν έχουν χαθεί όλα. Οποιαδήποτε επίλυση του ζητήματος πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω διαπραγματεύσεων και με win – win προτάσεις». Και πρόσθεσε ότι «κάθε λύση θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στο νησί και να μην προσπαθεί να τις λυγίσει». Κατά τον Τούρκο πρέσβη, «οι υδρογονάνθρακες μπορούν να είναι μέρος της λύσης και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ