Τουρκία: Το «μονοπάτι» των… ερειπίων που μπορεί να οδηγήσει στην αναβολή των εκλογών

Η αναβολή των εκλογών στην Τουρκία συζητείται πλέον ευρέως στην Τουρκία, βασικά από την κυβερνητική πτέρυγα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Φατίχ Αλταϊλί, ο οποίος μάλιστα θεωρεί τόσο δεδομένη την αναβολή, που γράφει ότι το ζήτημα είναι στην ημερησία διάταξη της κυβέρνησης.

Διπλωματικές πηγές: Σημαντικό να μείνει όρθια η Τουρκία – Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τους σεισμόπληκτους

Ο Αλταϊλί εξηγεί ότι ο λόγος είναι ότι μετά τους σεισμούς, η κατάσταση στην Τουρκία είναι εντελώς αρνητική για την κυβέρνηση. Σε σημείωμά του στο «Habertürk», ο Αλταϊλί γράφει ότι η αρθρογραφία του για την αναβολή των εκλογών στηριζόταν σε μια πιο παλιά απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία όμως μπορεί πλέον να μην ισχύει.

Παρόλα αυτά σημειώνει ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να αναβληθούν με προεδρικό διάταγμα. Μπορεί το Συνταγματικό Δικαστήριο να μην νομιμοποιείται να εξετάσει αν εξακολουθεί να ισχύει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την περίοδο των εκλογών, αλλά σε αυτή την περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα έχει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Σεισμός στην Τουρκία: 13χρονος ανασύρθηκε ζωντανός έπειτα από 182 ώρες κάτω από τα συντρίμμια – ΒΙΝΤΕΟ

Η κυβέρνηση θα προσφύγει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, (ΑΕΣ) ζητώντας την αναβολή των εκλογών, και αυτό θα αποφασίσει. Το ΑΕΣ μπορεί να δηλώσει ότι κατέστη ουσιαστικά αδύνατη η διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας σε 4 επαρχίες και εν μέρει σε 6 επαρχίες και έτσι να αποφασίσει την αναβολή των εκλογών. Με τον τρόπο αυτό οι εκλογές μπορεί να αναβληθούν για διάστημα από έξι μήνες έως ένα χρόνο, γράφει ο Τούρκος αρθρογράφος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ