Τουρκία: Θύελλα αντιδράσεων για το αμερικανικό υποβρύχιο στην Κύπρο- Το μυστήριο με το τηλεοπτικό σήμα

Οι παρεμβολές στο τηλεοπτικό σήμα στο νότιο τμήμα της Κύπρου και οι διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων και της Άγκυρας είναι τα απόνερα που άφησε αναχωρώντας από το λιμάνι της Λεμεσού, το αμερικανικό υποβρύχιο Σαν Χουάν.

Η παρουσία του επιθετικού υποβρυχίου, όπως συνηθίζεται να λέγονται αυτής της κλάσης τα υποβρύχια (κλάση Λος ‘Αντζελες) προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. Το ψευδοϋπουργείο εξωτερικών των Τουρκοκυπρίων με ανακοίνωσή του καταδίκασε την παρουσία του υποβρυχίου και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στέλνοντας το υποβρύχιο στην Λεμεσό ανατρέπουν την ισορροπία στο νησί.

Ο κυβερνήτης του Πλοίαρχος Τζον Κράσντοκ, σε μήνυμά του «ανέφερε ότι η παρουσία του υποβρυχίου με τις εξειδικευμένες του δυνατότητες δείχνει την τεχνογνωσία της υποβρυχιακής δύναμης και της αφοσίωσής μας να επιχειρούμε για την υποστήριξη των συμμάχων και των εταίρων».

 

Η Άγκυρα

Το μήνυμα δεν άρεσε καθόλου στην τουρκική πλευρά. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι : «Υποστηρίζουμε σθεναρά τη δήλωση του Υπουργείου Άμυνας της ΤΔΒΚ σχετικά με την αγκυροβόληση αμερικανικού επιθετικού υποβρυχίου σε ένα από τα λιμάνια της διοίκησης της νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) και τις εξοπλιστικές δραστηριότητές της».

«Τα βήματα που έγιναν από τις ΗΠΑ εις βάρος της διατήρησης της ισορροπίας στο νησί της Κύπρου και της ενθάρρυνσης της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας Κύπρου να εξοπλιστεί δεν συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στη σταθερότητα της περιοχής, ούτε σε μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή λύση στο Κυπριακό. Καλούμε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτές τις πολιτικές και θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, στο πλαίσιο της ευθύνης που της ανατίθεται από την καθεστώς εγγυητή», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών , το οποίο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην ανακοίνωση των Τουρκοκυπρίων.

Η Κύπρος

Η Λευκωσία κράτησε ψύχραιμη στάση στο ζήτημα πάντως. Απέρριψε τους τουρκοκυπριακούς ισχυρισμούς, λέγοντας ότι δεν ανατρέπεται καμία ισορροπία στο νησί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι παρόμοιες ανακοινώσεις έγιναν από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά και όταν οι ΗΠΑ ήραν το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Κύπρος συνεχίζει να εστιάζει στην ενίσχυση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, που περιλαμβάνουν τις στρατιωτικές συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λετυμπιώτης κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από τουρκικής πλευράς και ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούν τις ισορροπίες, με αφορμή την κάθοδο αμερικανικού υποβρυχίου στη Λεμεσό, είπε ότι «υπάρχουν ανάλογες δηλώσεις που και στο παρελθόν έχουν γίνει, όπως με την άρση του εμπάργκο. Αυτό στο οποίο εμείς επικεντρωνόμαστε είναι στη σύσφιγξη σχέσεων με τις ΗΠΑ, υπάρχουν και οι πρόσφατες συμφωνίες στον αμυντικό τομέα και δεν θεωρούμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε διασάλευση των ισορροπιών.

Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, με την εξωτερική πολιτική μας και τις αμυντικές συμφωνίες, αυτό στο οποίο προσβλέπουμε είναι σε μια σύσφιγξη συνεργασιών με άλλες χώρες στον αμυντικό τομέα».

Το τηλεοπτικό σήμα

Το υποβρύχιο αναχώρησε από την Λεμεσό, αλλά στο νότιο τμήμα της Κύπρου και σε ένα τμήμα της Λευκωσίας, παραμένει προβληματικό το τηλεοπτικό σήμα. Η λήψη στο νότιο τμήμα της Κύπρου είναι πολύ δύσκολη. Στην αρχή θεωρήθηκε υπεύθυνο το υποβρύχιο, αλλά το πρόβλημα παρέμεινε και μετά την αναχώρησή του.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Γιώργος Κωμοδρόμος εξήγησε ότι έρχονται παρεμβολές από νότια της Κύπρου από τη θάλασσα και τώρα υπάρχουν συνεργεία με τη συνεργασία της εταιρίας Velister για να δουν τις λεπτομέρειες και πώς μπορούν να το χειριστούν. Όπως κατανέμονται οι ραδιοσυχνότητες ανά το παγκόσμιο, μπορούν να δοθούν σε διαφορετικές υπηρεσίες. Δηλαδή μπορούν να δοθούν για χρήση είτε όπως τις αξιοποιεί η Velister είτε όπως τις αξιοποιεί στην ίδια ζώνη και η Epic και η Cyta. Την ίδια ώρα, μπορούν να δοθούν οι ίδιες συχνότητες για τις ανάγκες πλοίων που συνδέονται με δορυφόρους. Επομένως, τα πλοία χρησιμοποιούν τις συχνότητες με νόμιμο τρόπο. Δεν το κάνουν εσκεμμένα. Το παράξενο είναι ότι η Cyta και η Epic δεν έχουν κανένα πρόβλημα και χρησιμοποιούν τις ίδιες συχνότητες, ενώ η Velister αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα», είπε.

Επεσήμανε ότι «το αμερικανικό υποβρύχιο έχει φύγει από το Σάββατο το βράδυ, εάν υπάρχουν άλλα πλοία στα ανοιχτά, είμαστε σε επικοινωνία με άλλες υπηρεσίες για να εξακριβώσουμε τι υπάρχει».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ