Τουρκία: Στη φυλακή φεμινίστρια, ανώτατο στέλεχος της αντιπολίτευσης

“Στρώνει” το δρόμο της νίκης του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σήμερα καταδικάστηκε σε φυλάκιση ανώτατο στέλεχος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, η Τζανάν Καφταντσίογλου.

Η ηλικίας 50 ετών Καφταντσίογλου είναι η επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη και ο εγκλεισμός της για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στη φυλακή αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου, καθώς οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να γίνουν σε 13 μήνες. Η Τζανάν Καφταντσίογλου, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και 11 μηνών.

Αξιωματούχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας. Η Καφταντσίογλου καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό τον Σεπτέμβριο του 2019 σε κάθειρξη 10 ετών με τις κατηγορίες της «τρομοκρατικής προπαγάνδας» και της «προσβολής του αρχηγού του κράτους». Εννέα μήνες αργότερα, το Εφετείο επιβεβαίωσε την καταδίκη της.

Η ηλικίας 50 ετών πολιτικός ήταν ελεύθερη μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής της στο ακυρωτικό δικαστήριο. Δεν διευκρινίστηκε αν θα οδηγηθεί σήμερα στη φυλακή, όμως αναμένεται να μιλήσει αργότερα σήμερα από τα γραφεία του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τους 135 βουλευτές του κόμματος να συγκεντρωθούν στα γραφεία του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, μέλη του κόμματος έχουν αρχίσει ήδη να φτάνουν έξω από το κτίριο.

Για τις αναρτήσεις στo Twitter

Η Καφταντσίογλου καταδικάστηκε με βάση αναρτήσεις που είχε κάνει στο Twitter μεταξύ 2012-17, κυρίως για τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» και την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, την οποία ακολούθησαν ευρείες εκκαθαρίσεις σε όλη τη χώρα.
Από την πρώτη στιγμή, η ίδια καταγγέλλει διαρκώς ότι πρόκειται η δίκη της είναι «πολιτική δίκη» που στοχεύει στην τιμωρία της, επειδή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη νίκη της αντιπολίτευσης, στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης το 2019. Η Καφταντσίογλου θεωρείται ως «ο αρχιτέκτονας» της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του Εκρέμ Ιμάμογλου, του υποψηφίου του CHP που νίκησε δύο φορές τον εκλεκτό του Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές για την Κωνσταντινούπολη. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε αυτήν την «πολιτική απόφαση» και δήλωσε ότι στέκει «στο πλευρό της προέδρου μας».

«Ο Ερντογάν εντείνει την καταστολή όσο χάνει έδαφος, λόγω της αυξανόμενης οικονομικής πίεσης στη χώρα», έγραψε στο Twitter η Σερέν Σελβίν Κορκμάζ, γενική διευθύντρια του ινστιτούτου προβληματισμού IstanPol, και σημείωσε ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου «προσπαθεί να εκδικηθεί, επειδή έχασε την Κωνσταντινούπολη».

Πριν από λιγότερο από έναν μήνα τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον Τούρκο μαικήνα των τεχνών, επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά, που κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Επτά συγκατηγορούμενοί του (δικηγόροι, αρχιτέκτονες, δημιουργοί ντοκιμαντέρ και άλλοι) καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών επειδή τον υποστήριξαν, αν και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία σχέση μαζί του.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.