Τουρκία: Ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο γαμπρός του Ερντογάν και ο… Αλλάχ – ΒΙΝΤΕΟ

Στον βωμό της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων έπεσε και ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Λουτφί Έλβαν, ο οποίος παρατήθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Με απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη θέση του Ελβάν διορίστηκε ο επιχειρηματίας Νουρεντίν Νεμπάτι.

Ο Νουρεντίν Νεμπάτι είναι στενός φίλος και συνεργάτης του γαμπρού του Ερντογάν και πρώην υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος σκιωδώς ελέγχει και την Κεντρική Τράπεζας της χώρας.

Στην πρώτη του ανάρτηση ως νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, ο Νουρεντίν Νεμπάτι ζητά τη βοήθεια του Αλλάχ για να τα βγάλει πέρα.

“Αλλάχ μου, κάνε το εύκολο, μην το κάνει δύσκολο. Αλλάχ μου κάνε το αποτέλεσμα ευεργετικό. Δώσε μας αλήθεια στη δουλειά μας, κάνε μας επιτυχημένους. Είθε ο Κύριός μου να μου χαρίσει την ικανότητα να φέρω εις πέρας το καθήκον στο υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο ο πρόεδρός μας με θεωρεί ικανό και άξιος της εμπιστοσύνης του” έγραψε ο Νεμπατί.

 

Ο νέος υπουργός Οικονομικών ασχολείται με την κλωστοϋφαντουρία, είχε στο παρελθόν δικό του βενζινάδικο και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική. Λόγω της σχέση τους με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν, αρκετοί στην Τουρκία κάνουν λόγο για «επιστροφή του γαμπρού».

Νέα υποτίμηση για την τουρκική λίρα

Από το 2001 η Τουρκία δεν έχει ξαναζήσει τέτοια οικονομική κατάσταση. Η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται, η αγορά παγώνει και η κυβέρνηση επιμένει σε αυτή την πολιτική.

Η Τουρκική Κυβέρνηση με την στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται περίπου στο 19,8%, όμως η αγορά λέει διαφορετικά πράγματα. Όλα τα βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 40, 50, 60% μέσα σε λίγους μήνες. Και αυτό που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη δυσκολότεροι.

Η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 70% έναντι του ευρώ και του δολαρίου -σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ 80% από την αρχή του έτους- έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά.

Η ζήτηση για τα προϊόντα έχει μειωθεί κατακόρυφα και οι προβλέψεις είναι χειρότερες για τους επόμενους μήνες καθώς υποστηρίζουν πως ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί. Βέβαιο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται καλύτερες μέρες.

Στο μεταξύ οι χρηματαγορές, όπως φαίνεται, δεν εμπιστεύονται τον νέο υπουργό Οικονομικών, με αποτέλεσμα η λίρα να έχει υποτιμηθεί κατά 3% έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Οι Τούρκοι πολίτες θεωρούν ότι είναι συνεχιστής του γαμπρού του Ερντογάν και φοβούνται για χειρότερες ημέρες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ