Τουρκία: Ο Εθνοκεντρισμός που επιστρέφει και η συσπείρωση γύρω από τον Ερντογάν

Η «διπλωματία των σεισμών» σταμάτησε και επιστρέψαμε στις παλιές γνώριμες ημέρες για τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τα μέλη της κυβέρνησή τους, με… πρωτοπαλίκαρο τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά που το καθεστώς τους είναι αδιευκρίνιστο

Του Μίλτου Σακελλάρη 

Πού μπορεί να οδηγηθεί με την ρητορική του ο Τούρκος ηγέτης; Τι σημαίνει η στροφή στην ρητορική του, η οποία απέκτησε και πάλι εθνοκεντρικά χαρακτηριστικά; Πώς ο Ερντογάν επιχειρεί να συσπειρώσει το ακροατήριό του, λίγες εβδομάδες πριν από τις τουρκικές εκλογές το βράδυ της 14ηςΜαΐου; Το enikos.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, Γιώργο Τζογόπουλο και συγκέντρωσε όλες τις απαντήσεις στα ακανθώδη ζητήματα που ταλανίζουν εδώ και αρκετό καιρό τη διεθνή «διπλωματική σκακιέρα». 

Όπως εξήγησε ο διεθνολόγος, καθώς η Τουρκία επιστρέφει σε μία σχετική κανονικότητα μετά τους φονικούς σεισμούς,   ο εθνοκεντρισμός επιστρέφει στο προσκήνιο. «Παρατηρούμε ότι οι τόνοι ανεβαίνουν σε θέματα που αγγίζουν συναισθηματικά τους Τούρκους πολίτες. Για αυτό τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου άσκησαν έντονη κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους του κόμματός του συνδέοντας τη θρησκεία με την πολιτική. Ακολουθώντας την τακτική αυτή είπε πως η Αγία Σοφία μετά την αποκατάστασή της στην αρχή στην αρχική της μορφή σύμφωνα με την κληρονομιά του Μωάμεθ συμβολίζει την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τις αξίες του πολιτισμού», ανέφερε στο πρώτο σχόλιό του ο κ. Τζογόπουλος. 

«Από εκεί και πέρα, καθώς βρισκόμαστε στις τελευταίες τρεις βδομάδες πριν από τις εκλογές, είναι βέβαιο πως θα ακουστούν διάφορα. Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε ανεξάρτητα από την προεκλογική ρητορική, είναι πως η Τουρκία δεν αλλάζει. Ούτε θα αλλάξει η πολιτική της στη Μεσόγειο. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό στο πλαίσιο αυτό είναι πως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μοναδικές χώρες με τις οποίες δεν έχει υπάρξει ουσιαστική επαναπροσέγγιση. Το σχετικά καλό κλίμα μετά τους φονικούς σεισμούς πολύ περισσότερο αποτύπωσε την ανθρώπινη διάσταση παρά διάθεση συνεργασίας», συνέχισε στις δηλώσεις του.

Κατά τρόπο ειρωνικό, όπως λέει στο enikos.gr ο Γιώργος Τζογόπουλος, η Τουρκία είναι πρακτικά ο βασικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στη Συρία, αλλά η τουρκική πολιτική, που σε ορισμένα σημεία συγκρούεται με τη ρωσική, «σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με τις προτεραιότητες ασφαλείας της Άγκυρας και όχι με τη στρατηγική της Συμμαχίας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ