Τουρκία: Νέο προβοκατόρικο σενάριο της εφημερίδας Sozcu για να εξυπηρετήσει την πολιτική των γκρίζων ζωνών

Αγγίζουν την αστειότητα τα δημοσιεύματα της εθνικιστικής Sozcu στην Τουρκία, η οποία θυμήθηκε μία πρόταση οδικής διασύνδεσης της Καλύμνου με τη Λέρο, για να γράψει ότι η Ελλάδα σχεδιάζει ένα έργο σε νησιά που κατά την εφημερίδα είναι αμφισβητούμενα.

Το δημοσίευμα έχει τίτλο “Γέφυρα μεταξύ αμφισβητούμενων νησιών” και γράφει ότι «η Ελλάδα θα κατασκευάσει γέφυρα μεταξύ αμφισβητούμενων νησιών στο Αιγαίο». Η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται σε μία παλιά πρόταση των τοπικών κοινωνιών που ήταν να κατασκευαστεί γέφυρα που θα ενώνει τις ακτές της Λέρου με της Καλύμνου, οι οποίες απέχουν μόλις δύο χιλιόμετρα.

Η πρόταση έγινε με το σκεπτικό ότι θα ωφελούσε την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Ωστόσο η πρόταση ναυάγησε σχεδόν στη γέννησή της. Το έργο έμεινε μόνο στα λόγια, αλλά αυτή τη σκέψη η τουρκική εφημερίδα την χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει εντυπώσεις στην κοινή γνώμη της Τουρκίας. Η Sozcu αναφέρει πως η γέφυρα θα κατασκευαστεί, μέσω νησίδων «που δεν θα έπρεπε να κατοικούνται σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης».

Η αλήθεια

Πριν από πολλές δεκαετίες, στις κοινωνίες των δύο νησιών είχε γεννηθεί η σκέψη να ενωθούν οδικώς Λέρος και Κάλυμνος. Η Πολιτεία ποτέ δεν σχεδίασε τέτοιο έργο. Το σενάριο πάντως προέβλεπε να κατασκευαστούν στην πραγματικότητα τέσσερις γέφυρες, οι οποίες θα ένωναν τα δύο νησιά, περνώντας από τα μικρότερα ακατοίκητα νησάκια, Μεγάλο Γλαρονήσι, Μικρό Γλαρονήσι και Βελόνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς εκείνους, η μεγαλύτερη γέφυρα θα έχει μήκος 760 μέτρα, ενώ το μέγιστο βάθος της θάλασσας στη συγκεκριμένη διαδρομή ήταν 60 μέτρα.

Δυστυχώς, το γεγονός ότι το σενάριο έμεινε στα λόγια και ξεχάστηκε, αλλά τώρα το θυμήθηκε η Sozcu, δεν είναι αστείο. Υποδηλώνει ότι η εθνικιστική τουρκική εφημερίδα έχει ύστερους σκοπούς, τους οποίους εξυπηρετεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ