Τουρκία: Μυστήριο και πολιτικές κόντρες μετά τους πυροβολισμούς στα γραφεία του κόμματος του Κιλιτσντάρογλου

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), κατήγγειλε ότι νωρίς το πρωί της Πέμπτης έπεσαν πυροβολισμοί κοντά στα κεντρικά του γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, ενώ πρόσθεσε ότι διεξάγεται έρευνα.

Τουρκία: Ένοπλη επίθεση σε γραφεία του κόμματος του Κιλιτσντάρογλου

«Η ένοπλη επίθεση» είχε στόχο τα γραφεία του κόμματος στην περιοχή Σεϊράντεπέ, όπου «έπεσαν 6-7 πυροβολισμοί», δήλωσε η επικεφαλής του CHP για την Κωνσταντινούπολη Τσανάν Καφταντσίογλου στο Twitter. Καμία από τις σφαίρες δεν χτύπησε το κτίριο, αλλά η αστυνομία και μια ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας επιβεβαίωσαν το περιστατικό, ενώ κοντά στο σημείο εντοπίστηκαν άδειοι κάλυκες, πρόσθεσε η Καφταντσίογλου. Η καταγγελλόμενη επίθεση σημειώθηκε μία εβδομάδα, μετά το περιστατικό με τις  δύο σφαίρες που χτύπησαν το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του κόμματος Iyi (Καλό Κόμμα), το οποίο έχει συμμαχήσει με το CHP, στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα πάντως με την τουρκική κυβέρνηση, το περιστατικό ήταν τυχαίο και οι πυροβολισμοί έπεσαν όταν ένας ιδιωτικός φρουρός κυνηγούσε έναν ληστή. Η πολιτική ένταση έχει οξυνθεί στην Τουρκία ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου.

Τουρκία: Σόου της Ακσενέρ με σφαίρες μέσα στο κοινοβούλιο

Η Μεράλ Ακσενέρ, επικεφαλής του Iyi, (Καλό Κόμμα) κατήγγειλε ότι η επίθεση είχε στόχο να εκφοβίσει την αντιπολίτευση και έγινε λίγο αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «την απείλησε» στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης.  «Μην με αναγκάσετε να σας κυνηγήσω», είχε δηλώσει ο Ερντογάν απαντώντας στην σκληρή κριτική που άσκησε η Ακσενέρ στο έργο της κυβέρνησής του.

Την Τετάρτη, στη διάρκεια μιας δραματικής ομιλίας της στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, η Ακσενέρ έριξε κάλυκες σφαιρών στο πάτωμα, ζητώντας από τους Τούρκους να καταψηφίσουν «την αδελφή ψυχή του Κιμ Γιονγκ», μια αναφορά στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Ερντογάν. «Θα επιλέξετε μεταξύ μιας Τουρκίας που φιλοδοξεί να γίνει Βόρεια Κορέα και μιας Τουρκίας που χαίρει μιας δημοκρατίας με ευρωπαϊκά πρότυπα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου – επικεφαλής του CHP και υποψήφιος πρόεδρος για τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης—δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ