Τουρκία: Φυλακίστηκαν 18 μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Τουρκία: Φυλακίστηκαν 18 μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος

 

Δεκαοκτώ μέλη του τουρκικού Σοσιαλιστικού Κόμματος των Καταπιεσμένων (ESP) φυλακίσθηκαν σήμερα έπειτα από την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους για συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων τριών εβδομάδων στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες της δικηγορικής ένωσης CHD.

Τα μέλη του ESP κατηγορούνται για “συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση” και για “φθορά δημοσίων αγαθών”. Οι κατηγορίες επισύρουν ποινές πολυετούς φυλάκισης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η αστυνομία συνέλαβε το πρωί της Τρίτης έπειτα από εφόδους σε σπίτια στην Κωνσταντινούπολη δεκάδες μέλη του ESP και πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της εφημερίδας Atilim και του πρακτορείου ειδήσεων Etkin, που πρόσκεινται στην οργάνωση, ενώ επιπλέον συλλήψεις έγιναν στην Άγκυρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ ανακοίνωσε 62 συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη και 23 στην Άγκυρα.

“Η επιχείρηση, η οποία προετοιμάζεται εδώ και έναν χρόνο είχε ως στόχο την τρομοκρατική οργάνωση MLKP (Κομμουνιστικό Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα), το οποίο συμμετείχε επίσης στις διαδηλώσεις του πάρκου Γκεζί”, δήλωσε ο Γκιουλέρ.

Συνολικά, 24 άνθρωποι έχουν φυλακισθεί μετά την επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας το περασμένο Σάββατο στο πάρκο Γκεζί , σύμφωνα με τη δικηγορική ένωση CHD, η οποία αναμένει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές εκατοντάδων ανθρώπων , από τους οποίους 600 στην Άγκυρα και την Κωσνταντινούπολη. Οι περισσότεροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο, η αστυνομία μπορεί να επιβάλει τετραήμερη προσωρινή κράτηση, πριν από την προσαγωγή του κρατούμενου στον εισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει για την απαγγελία κατηγορίας, την παράταση της προσωρινής κράτησης ή την απελευθέρωσή του.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ