Τουρκία: Φιέστα Ερντογάν για τον απόπλου του Abdulahamid Han – Πού θα κάνει έρευνες το γεωτρύπανο

Διαστάσεις ακόμα ενός φαραωνικού σχεδίου του επιχειρεί να δώσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον απόπλου του πλωτού γεωτρύπανου Abdulhamid Han από το λιμάνι Τασούκου, για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν οργάνωσε φιέστα για την αναχώρηση του πλοίου και φρόντισε να αναρτήσει μια εντυπωσιακή φωτογραφία μέσα από το πολυτελές προεδρικό αεροπλάνο, την ώρα που αυτό πετούσε επάνω από το τεράστιο γεωτρύπανο. Ανάρτησε επίσης και βίντεο με την ομιλία του, η οποία ακολούθησε μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους.

Ο Ερντογάν μπροστά από το γεωτρύπανο Abdulhamid Han

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ερντογάν δήλωσε πως αυτό θα επιχειρήσει σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από την τουρκική ακτή της Αττάλειας, σε μια περιοχή, που όπως διευκρινίζει το sigmalive βρίσκεται εκτός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Ερντογάν, μιλώντας στη διάρκεια τελετής στη νότια τουρκική επαρχία της Μερσίνας, δήλωσε πως η περιοχή στην οποία θα επιχειρήσει το πλοίο βρίσκεται εντός της επικράτειας της Τουρκίας και πως «δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανέναν» για να πραγματοποιήσει εκεί γεωτρήσεις.

χάρτης γεωτρύπανο

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το sigmalive.com, o Ερντογάν είπε ότι με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση το φυσικό αέριο μετατρέπεται σε ισχυρό όπλο. «To Αμπτουλχαμίντ είναι 7ης γενιάς γεωτρύπανο και για πρώτη φορά η Τουρκία θα το χρησιμοποιήσει αφού ολοκληρώθηκαν οι γεωτρήσεις. Θα στείλουμε το Αμτουλχαμίντ στην Γαλάζια Πατρίδα στη Μεσόγειο. Θα βρεθεί στον κόλπο της Αλεξανδρέττας. Θα στείλουμε το πλοίο μας Abdulhamid Han στο Yorukler-1, (Πηγάδι-1) το οποίο απέχει 55 χιλιόμετρα από την ακτή του Γαζή Πασά. Ούτε οι μαριονέτες ούτε εκείνοι που υποκινούν τις μαριονέτες μπορούν να μας εμποδίσουν για δραστηριότητες εξερεύνησης και οι γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτό». Η περιοχή που ανακοίνωσε ο Ερντογάν ότι θα καταπλεύσει το γεωτρύπανο είναι βόρεια της Κύπρου.

Με βάση τη Navtex που εξέδωσαν οι Τούρκοι μετά την τελετή, το Abdulhamid Ηan θα βρίσκεται στην περιοχή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Τρία ακόμη πλοία θα το συνοδεύουν.

Κατά την ομιλία του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το Αbdulhamid Han σύμβολο της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα. Η Άγκυρα, σημείωσε, έχει έναν «σπάνιο» στόλο γεωτρήσεων στον κόσμο, με τα πλοία Φατίχ, Κανουνί, Γιαβούζ και Αμπντούλ Χαμίντ Χαν. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία βρίσκεται στην περιοχή εξερεύνησης φυσικού αερίου με τα τέσσερα πλοία γεωτρήσεων και δύο πλοία σεισμικών ερευνών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ