Τουρκία – Ερντογάν : Διέρρευσε η λίστα με το νέο υπουργικό συμβούλιο – Τι συμβαίνει με Τσαβούσογλου

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία, δημοσίευσε η εφημερίδα Yeniçağ, πολύ πριν από την επίσημη ανακοίνωση, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας κι ενώ οργιάζουν οι φήμες για το ποιοι μένουν στην νέα κυβέρνηση και ποιοι φεύγουν.

Η ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να γίνει την Παρασκευή ή το Σάββατο και στη συνέχεια αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα του κυβέρνηση.  Με δεδομένα αυτά πάντως τα τουρκικά ΜΜΕ  έχουν αρχίσει την ονοματολογία, κάτι που είναι συνηθισμένο αυτές τις ημέρες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας, όπου στην πραγματικότητα οργιάζουν οι φήμες  για το ποιοι μπαίνουν στην νέα κυβέρνηση και ποιοι μένουν εκτός.

Στο παιχνίδι αυτό μπήκε και η εφημερίδα Yeniçağ δημοσιεύοντας μια ολόκληρη λίστα, από την οποία πάντως λείπουν κορυφαία ονόματα πρώην υπουργών. Αίσθηση προκαλεί στον συγκεκριμένο κατάλογο η απουσία των Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ, αλλά και του Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Αυτό που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» είναι η αναβάθμιση του Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος φαίνεται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Στην θέση του υπουργού εσωτερικών Σουλεϊμάν   Σοϊλού, φαίνεται ότι τοποθετείται  ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν.  Επίσης σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα ο Ερντογάν πληρώνει το «γραμμάτιο» στον υπερεθνικιστή αντίπαλό του, κατά τον πρώτο Σινάν Ογάν, την υποστήριξη του οποίου πήρε δημοσίως, μετά από διαπραγματεύσεις, πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Τα παζάρια εκείνα φαίνεται ότι σήμερα απέδωσαν στον Ονάν  το υπουργείο Μετανάστευσης και Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών.

 

Η «καυτή πατάτα» του Οικονομικών

Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να αναλαμβάνει ο Τζεβντέτ Γιλμάζ αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), ο οποίος ήταν ήδη αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα. Πάντα σύμφωνα με την Yeniçağ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας φέρεται να αναλαμβάνει ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, προσωρινός αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, πρώην αρχηγός του τουρκικού στρατού ξηράς και  μέλος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας.

Ολόκληρος ο κατάλογος της Yeniçağ

Αντιπρόεδρος: Φαχρετίν Κοτζά
Αντιπρόεδρος: Μεχμέτ Σιμσέκ
Υπουργός Δικαιοσύνης: Μουσταφά Σεντόπ
Υπουργός Εργασίας: Ρουχί Ερσόι
Υπουργός Εξωτερικών: Ιμπραήμ Καλίν
Υπουργός Υγείας: Κιοκσάλ Χαμζάογλου
Υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης: Μεχμέτ Οζχασεκί
Υπουργός Ενέργειας και Εθνικών Πόρων: Μελίχ Χαν Μπιλγκίν
Υπουργός Νεότητας και Αθλητισμού: Ενές Εμίνογλου
Υπουργός Οικονομικών: Τζεβντέτ Γιλμάζ
Υπουργός Εσωτερικών: Χακάν Φιντάν
Υπουργός Παιδείας: Ερχάν Αφγιοντζού
Υπουργός Εμπορίου: Ριφάτ Χισαρτζικλιόγλου
Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Τεμέλ Κοτίλ
Υπουργός Γεωργίας: Ιμπραήμ Γιουμακλί
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Ουμίτ Ντουντάρ
Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Μουσταφά Ιλιτζαλί
Υπουργός Πολιτισμού: Μουσταφά Ντεστιτζί
Υπουργός Τουρισμού: Μεντερές Τουρέλ
Υπουργός Οικογένειας: Κουμπρά Γκιουράν Γιγιτμπασί
Υπουργός Δασοκομίας και Υδάτων: Μεχμέτ Ακίφ Μπαλτά
Υπουργός Μετανάστευσης και Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών: Σινάν Ογάν

Άλλες πληροφορίες

Η Yeniçağ επικαλείται πηγές της στο περιβάλλον όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις. Δεν ισχυρίζεται ότι έχει αποκλειστικές πληροφορίες. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες άλλων ΜΜΕ της Τουρκίας  ο Σοϊλού παραμένει στην κυβέρνηση, όπως και ο Ακάρ. Οι περισσότερες πληροφορίες πάντως γύρω από την κυβέρνηση δεν περιλαμβάνουν τον Τσαβούσογλου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ