Τουρκία: Έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ για το κείμενο «Στρατηγικής Πυξίδας» της ΕΕ

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσε το τελικό κείμενο της “Στρατηγικής Πυξίδας” της ΕΕ το οποίο εγκρίθηκε χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε.

Όπως υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, «το κεφάλαιο του εγγράφου για την Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται ότι υπαγορεύτηκε από τα δύο μέλη της ΕΕ που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα, και επιμένουν να αρνούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας:

“Το κεφάλαιο του εγγράφου για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου αναφέρεται η χώρα μας, φαίνεται ότι υπαγορεύτηκε από τα δύο μέλη της ΕΕ που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα, και επιμένουν να αρνούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Αυτό το κεφάλαιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο της ΕΕ. Καθώς το έγγραφο αποτυγχάνει να δείξει τη σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «πυξίδα» ούτε μπορεί να ονομαστεί «στρατηγικό».

Αυτό το έγγραφο αναμφίβολα θα καταστήσει την ΕΕ μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα οδηγήσει την Ένωση στις σωστές στρατηγικές. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ατυχές για την ΕΕ το γεγονός ότι το έγγραφο αγνοεί την αλήθεια και την πραγματικότητα και βλέπει τόσο ρηχά μια υποψήφια χώρα και έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ”.

Τουρκία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ