Τουρκία: Δεν σταματά να “ξηλώνει” τραπεζίτες ο Ερντογάν – Ποιον απέλυσε αυτή τη φορά

Σε νέα απόλυση κορυφαίου στελέχους τράπεζας προχώρησε Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε “καρατομήσει” τον περασμένο Μάρτιο τον κεντρικό τραπεζίτη Νατσί Αγκμπάλ. Αυτή τη φορά “ξήλωσε” έναν από τους τέσσερις υποδιοικητές της κεντρικής τράπεζας, τον Ογκουζάν Οζμπάς και τον αντικατέστησε με τον Σεμίχ Τουμέν, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Τουμέν είναι σύμβουλος του Ερντογάν και πρόεδρος του οικονομικού τμήματος στο πανεπιστήμιο TED της Αγκυρας, ενώ είχε εργαστεί σε διάφορες θέσεις στην τουρκική κεντρική τράπεζα από το 2002 έως το 2018.

Τον Μάρτιο, ο Ερντογάν είχε απολύσει τον Νατσί Αγκμπάλ, δύο ημέρες μετά τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε για την αντιμετώπιση του πληθωρισμό. Στη θέση του τοποθέτησε έναν πρώην βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος και επικριτή της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Η απόλυση του Αγκμπάλ προκάλεσε της τουρκικής λίρας, ενώ αργότερα, μέσα στον Μάρτιο, αντικαταστάθηκε και ένας άλλος υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν σήμερα το πρωί στις 8,39 λίρες ανά δολάριο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ