Τουρκία: Μπλόκο στους τραπεζικούς λογαριασμούς του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε να στερήσει προσωρινά από το φιλοκουρδικό HDP την κρατική επιχορήγηση, μπλοκάροντας τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Τουρκία: «Παράθυρο» για επίσπευση των εκλογών – Η δήλωση Ερντογάν

Παράλληλα, συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην διακοπή της λειτουργίας του κόμματος με κατηγορίες για σχέσεις με το PKK και η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί την Τρίτη 10 Ιανουαρίου.

Το τουρκικό καθεστώς κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, τρίτη δύναμη στο τουρκικό κοινοβούλιο, για «τρομοκρατία», ενώ απειλές έχουν διατυπωθεί για την διακοπή της λειτουργίας του, λίγους μήνες πριν από την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, η διενέργεια των οποίων πιθανότατα θα επισπευσθεί, όπως δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 539 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (28,7 εκατομμύρια δολάρια) κρατικής επιχορήγησης επρόκειτο να δοθούν αυτήν την χρονιά στο HDP, το ένα τρίτο εξ αυτών στις 10 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση για την στέρηση της κρατικής επιχορήγησης από το κόμμα ελήφθη με 8 ψήφους υπέρ και 7 κατά.  Στο κατηγορητήριο, ο γενικός εισαγγελέας δηλώνει ότι το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας συνδέεται «κατά οργανικό τρόπο» με το PKK.

Το HDP καταδιώκεται από το τουρκικό καθεστώς από το 2016, χρονιά κατά την οποία συνελήφθη ο ηγέτης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς.  Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο και στην συνέχεια τεσσεράμισι ετών, ενώ πολλά στελέχη και υποστηρικτές του κόμματος έχουν επίσης συλληφθεί.

Το HDP εξασφάλισε το 12% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και εξέλεξε 60 βουλευτές.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ