Το “βρώμικο” μυστικό του Τσέρνομπιλ γίνεται 20 ετών – Συγκλονίζει η ιστορία του μοναδικού παιδιού που γεννήθηκε στην απαγορευμένη ζώνη – ΦΩΤΟ

Το «βρώμικο» μυστικό του Τσέρνομπιλ της Ρωσίας ακούει στο όνομα Μαρίκα και σύντομα θα γιορτάσει τα 20α γενέθλιά της.Πρόκειται για το μοναδικό παιδί που γεννήθηκε μετά το Τσέρνομπιλ, για την υπόθεση που προσπάθησαν να συγκαλύψουν οι Ουκρανικές αρχές, νοιώθοντας αμηχανία που ένα παιδί εργατών γεννήθηκε στην απαγορευμένη ζώνη μετά το τραγικό πυρηνικό ατύχημα που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη στις 26 Απριλίου 1986.

Η Λυδία Σβένκο ήταν τότε στα 40 της και δεν είχε ακόμα καταλάβει την εγκυμοσύνη της. Τελικά η Μαρίκα γεννήθηκε το 1999, με τον πατέρα της Μίκαελ, πυροσβέστη το βράδυ της έκρηξης του Τσέρνομπιλ, να κόβει τον ομφάλιο λώρο.Σύντομα η γέννηση της Μαρίκα έκανε το γύρο του κόσμου και όπως δηλώνει την εποχή εκείνη η μητέρα της Λύδια «οι αρχές μας απειλούσαν, μας εξευτέλιζαν και μας τρομοκρατούσαν να εγκαταλείψουμε το μοναδικό σπίτι μας.»

Οι αρχές την θεωρούσαν εγκληματία επειδή γέννησε σε απαγορευμένη περιοχή. Όμως η Λυδία ήταν αποφασισμένη να μεγαλώσει τη Μαρίκα και να την μεγαλώσει εκεί, με το κορίτσι να πίνει γάλα από αγελάδα που βοσκούσε στην περιοχή αγνοώντας τις προειδοποιήσεις για τη ζωή της κόρης της.

Πολλά γράφτηκαν για την υγεία του κοριτσιού και όταν η Μαρίκα έγινε πέντε ετών, η Λυδία μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε: «Αν νομίζουν ότι η κόρη μου είναι μεταλλαγμένη ή έχει δυο κεφάλια, κάνουν λάθος. Είναι ένα υπέροχο παιδί, απόλυτα υγιές τουλάχιστον μέχρι στιγμής.»Σήμερα, 19 ετών, η Μαρίκα είναι φοιτήτρια, εργάζεται για να πληρώνει τις σπουδές της και θέλει να δουλέψει στο νοσοκομειακό κλάδο. Δεν θέλει να μιλάει για το παρελθόν της και μάλιστα πολλές φορές στη μητέρα της έλεγε «μαμά, μην λες ότι είμαστε από το Τσέρνομπιλ».

«Είμαι καλά, δουλεύω, φροντίζω η ίδια τον εαυτό μου και αυτό είναι όλο» λέει η Μαρίκα.Για τη μητέρα της, 66 ετών σήμερα, η Μαρίκα είναι ένα σημάδι από τον Θεό πως ευλογεί ξανά το Τσέρνομπιλ, εκεί όπου επιστρέφει με τον καιρό η ζωή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ