Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την έκθεση του ΟΑΣΕ: Υπερβολικά αρνητικά τα συμπεράσματα με γενικεύσεις

Αιχμές για τα ευρήματα των διεθνών παρατηρητών στις τουρκικές εκλογές άφηνει με ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

“Οι προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, τελέστηκαν με πλήρη συμμόρφωση στους κανόνες των ελεύθερων δημοκρατικών εκλογών και με υποδειγματική συμμετοχή ψηφοφόρων που άγγιξε το 88%. Επισημαίνοντας την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, είχαν προσκληθεί διεθνείς παρατηρητές για τις εκλογές αυτές. Οι παρατηρητές, απολαμβάνοντας την πλήρη συνεργασία μας, πραγματοποίησαν επιτυχώς τις αποστολές παρατήρησης τους με ασφάλεια και ελευθερία. Συνολικά, 415 διεθνείς παρατηρητές βρέθηκαν στην Τουρκία για τις εκλογές” αναφέρει η ανακοίνωση.

Χαιρετίζουμε την αναγνώριση από την αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην έκθεσή τους για την υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων ως ένδειξη της δημοκρατικής ωριμότητας στην Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, λυπούμαστε που βλέπουμε ότι στην έκθεση, η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ παραθέτει παραδείγματα που υπερβαίνουν το πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας και παραβλέπουν τις αρχές της ανεξάρτητης και αμερόληπτης παρατήρησης. Τα υπερβολικά αρνητικά συμπεράσματα και οι γενικεύσεις που προέκυψαν από ορισμένες μη επιβεβαιωμένες μεμονωμένες περιπτώσεις από την αποστολή των παρατηρητών, θέτουν ερωτηματικά όσον αφορά τη μεθοδολογία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή παρατήρησης επιβεβαίωσε ότι τα στοιχεία που επισημάνθηκαν στην εν λόγω έκθεση δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η πολιτική ανάλυση και τα προκατειλημμένα σχόλια θα διακινδυνεύσουν μόνο την αξιοπιστία των αποστολών παρατήρησης εκλογών του ΟΑΣΕ” καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: mfa.gov.tr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ