To “όχι” που άλλαξε τον πόλεμο

To “όχι” που άλλαξε τον πόλεμο

Μια άγνωστη πτυχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, η οποία θα μπορούσε να είχε αλλάξει τον ρου της ιστορίας του 20ου αιωνα, αποκαλύπτει στο νέο του βιβλίο με τίτλο “Ο Εs, o Χίτλερ και ο Τσόρτσιλ” ο διάσημος Βρετανός ιστορικός Πίτερ Πάντφιλντ.

Ο 81χρονος ιστορικός υποστηρίζει ότι το μυστηριώδες ταξίδι του Es στη Σκοτία το 1942, με μαχητικό αεροσκάφος που οδηγούσε ο ίδιος, είχε πραγματοποιηθεί κατ΄ εντολήν του ίδιου του Χίτλερ και είχε στόχο να προτείνει στην κυβέρνηση του Γουίνστον Τσόρτσιλ την υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στη ναζιστική Γερμανία και τη Βρετανία, προκειμένου ο ίδιος να μπορέσει να εισβάλει ανενόχλητος στη Ρωσία.

Ο Τσόρτσιλ ωστόσο αρνήθηκε. Όχι μόνο γιατί πίστευε ότι μια τέτοια συνθήκη θα διατάρασσε τις διπλωματικές σχέσεις του με τις υπόλοιπες εξόριστες κυβερνήσεις της Ευρώπης και θα αποδυνάμωνε την κυβέρνησή του στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και γιατί εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να πείσει την Αμερική να πολεμήσει στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων.

“Ήταν ένα σημείο καμπής για τον πόλεμο. Ο Τσόρτσιλ θα μπορούσε να είχε δεχθεί την προσφορά, αλλά επέλεξε αυτό που θα θεωρούσε πιο ηθικό. Ήξερε ότι δεν μπορούσε να εμπιστευτεί τον Χίτλερ και δεν ήθελε να τον αφήσει να ξεφύγει έτσι απλά. Στόχος του ήταν να βάλει τις ΗΠΑ στο παιχνίδι και να τον νικήσει” αναφέρει μεταξύ άλλων στο βιβλίο του ο συγγραφέας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ