Το μνημόνιο για την Κύπρο

Το μνημόνιο για την Κύπρο

 

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

 

Η δημιουργία μιας «λίστας Λαγκάρντ» από τον έλεγχο των κυπριακών τραπεζών για βρόμικο χρήμα ξεκλειδώνει τις εξελίξεις σε σχέση με το κυπριακό μνημόνιο. Η κυπριακή κυβέρνηση αποδέχθηκε, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, μια σειρά όρους με βάση τους οποίους θα διεξαχθεί ο έλεγχος από την ιδιωτική εταιρία που θα προλάβει η ΕΕ και το ΔΝΤ. 

Η ιδιωτική εταιρία θα πλαισιώνεται, για να τηρούνται τα προσχήματα, από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την υπηρεσία MoneyVal του Συμβουλίου της Ευρώπης – ωστόσο όπως έχουν καταστήσει σαφές πηγές της Κομισιόν και του Συμβουλίου, ο ρόλος τους θα περιορίζεται στην «απλή παρουσία». Η κυβέρνηση Αναστασιάδη δέχθηκε μετά από πιέσεις ο έλεγχος να γίνει σε πλήρες βάθος και έκταση, όχι απλά στις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται αλλά σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα – σε αντίθεση με ότι είχε ακουστεί νωρίτερα στη Λευκωσία.

Στο τέλος θα πρέπει να έχει προκύψει μια τεράστια βάση δεδομένων με ονόματα, διευθύνσεις, ποσά και διαδρομές χρήματος, ώστε οι κοινοτικές αρχές να μπορέσουν να ελέγξουν στη συνέχεια και τις δικές του τράπεζες που έχουν συνεργαστεί σε έκνομες συναλλαγές, αλλά να βρουν και τους φοροφυγάδες ανά την Ένωση που έχουν μεταφέρει αδήλωτα εισοδήματα στη νήσο.

Ακόμα και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στο τέλος της διαδικασίας θα αποκτήσει μια νέα λίστα με ονόματα Ελλήνων καταθετών, τα ποσά και τις ημερομηνίες που τα χρήματα μεταφέρθηκαν, τη μορφή και τις συναλλαγές που έχουν γίνει. Η Γερμανική πλευρά έχει ήδη αρχίσει και υπολογίζει τι ποσά μπορεί να εισπράξει από τους πιθανούς Γερμανούς φοροφυγάδες. «Αν δεν γινόταν αυτή η παραχώρηση δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να μιλάμε μαζί τους», ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό Astra 92,8 της Κύπρου, κοινοτική πηγή με γνώση των συζητήσεων. 

Ως εκ τούτου ο πρόεδρους του Εurogroup ανακοίνωσε ότι οι 17 θα συνεδριάσουν στο επίπεδο των υπουργών στις 5.00 το απόγευμα της Παρασκευής αποκλειστικά για το θέμα της Κύπρου. Θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση των 17 του ευρώ, το βράδυ της Πέμπτης σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όπου ο Ν. Αναστασιάδης θα βρεθεί στο επίκεντρο των πιέσεων για τα εναπομείναντα ανοιχτά ζητήματα.

Η πλευρά της Κύπρου έχει ήδη υποχωρήσει στο ζήτημα του εταιρικού φόρου που θα αυξηθεί 2,5 μονάδες από το 10% που είναι σήμερα, όπως και στο θέμα των σαρωτικών αποκρατικοποιήσεων των λεγόμενων ημικρατικών οργανισμών, που μπορεί να συνεπάγονται και απολύσεις. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν επιθυμεί τη μείωση μισθών και συντάξεων, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που δεν έχουν δοθεί. Αυτά είναι:

-το συνολικό ύψος του δανείου, που εντοπίζεται λίγο πάνω από τα 10 δισ. ευρώ, 

-το επιτόκιο των δανείων, που η κυπριακή πλευρά θέλει κάτω από τις 6 μονάδες, 

-το χρονικό διάστημα «προσαρμογής εντός μνημονίου», 

-το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων, 

-και τέλος το βήμα δημοσιονομικής προσαρμογής της οικονομίας σε πλεονάσματα. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και με ποσά και με εποπτεία, καθώς το αντίθετο θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην έξοδο του ESM στις αγορές. Το δε περίφημο DSA, η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί ακόμα το μέγιστο τεχνικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης, καθώς για να είναι θετικό απαιτεί έναν «σεβαστό», όπως λένε, φόρο σε όλες τις καταθέσεις στο νησί – αντί κουρέματος.

Στο τέλος του προγράμματος το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου θα αριθμεί από μια ως δύο τράπεζες το πολύ, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση αυτές τις μέρες βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση που ενδέχεται να εξαγοράσει τη μια από αυτές. 

Σε σχέση τέλος με τη φημολογία ότι και η Ελλάδα ενδέχεται να συμμετάσχει στην κεφαλαιακή ενίσχυση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην επικράτειά της, η μέχρι στιγμής απάντηση που δίνεται είναι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος…».

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ