Το Κρεμλίνο προειδοποιεί το ΝΑΤΟ και την Τουρκία: Η ένταξη της Ουκρανίας θα θεωρηθεί ως απειλή

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και ότι η Ρωσία θα θεωρήσει μια τέτοια κίνηση απειλή που θα απαιτεί σκληρή απάντηση.

Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί σύνοδο κορυφής στις 11-12 Ιουλίου στη Λιθουανία, με στόχο να δείξει αλληλεγγύη απέναντι στην Ουκρανία χωρίς να αποδέχεται ακόμα το Κίεβο ως μέλος της συμμαχίας.

Η επικύρωση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας στο NATO δεν συνδέεται με την πώληση από τις ΗΠΑ μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας ενόψει της αναχώρησής του για την σύνοδο κορυφής του NATO στο Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι θα έχει περαιτέρω συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αγορά από την Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Η αντίδραση του Πεσκόφ

Είχε προηγηθεί το Σάββατο (8/7), η αυστηρή ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τον επαναπατρισμό από την Τουρκία Ουκρανών διοικητών που με βάση συμφωνία θα παρέμεναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου.

Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε ότι πέτυχε την επιστροφή αυτών των μισητών στη Ρωσία μελών του Τάγματος Αζόφ, μετά από «διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά». Τους διοικητές αυτούς τους υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσι, κατά την αποχώρησή του από την Τουρκία, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη.

«Η επιστροφή των διοικητών του Αζόφ από την Τουρκία στην Ουκρανία δεν είναι παρά μια άμεση παραβίαση των όρων υφιστάμενων συμφωνιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων και τα ρωσικά ΜΜΕ, με τον ίδιο να τονίζει ότι η Ρωσία δεν είχε λάβει ενημέρωση για τον επαναπατρισμό τους.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, τόσο η Ουκρανία όσο και η Τουρκία παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας που προέβλεπε ότι αυτοί οι άνδρες θα παρέμεναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου. Ο Πεσκόφ συνέδεσε αυτή την επιστροφή των διοικητών με την «αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης» και με την επιθυμία της Άγκυρας να επιδείξει «αλληλεγγύη» πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

«Οι προετοιμασίες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε εξέλιξη και, φυσικά, ασκείται μεγάλη πίεση εις βάρος της Τουρκίας», είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ