Το Κίεβο ζητά δάνειο για να πληρώσει το ρωσικό φυσικό αέριο

Το Κίεβο ζητά δάνειο για να πληρώσει το ρωσικό φυσικό αέριο

 

Νέο δάνειο ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ ζήτησε το Κίεβο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για το ποσό που ζητά η Ρωσία να πληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου για να ξεκίνησει να παραδίδει φυσικό αέριο στην Ουκρανία. 

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, επισήμανε ότι  το αίτημα αυτό «θα εξεταστεί σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις ουκρανικές αρχές».

Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες συνεχίζεται η  διάσκεψη της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να διασφαλιστεί η παροχή ρωσικού αερίου και  φέτος το χειμώνα στο Κίεβο και τους Ευρωπαίους .

Ο’ Κονόρ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι : «Η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στην υποστήριξη της Ουκρανία». «Με τη βοήθεια της ΕΕ, το Κίεβο και η Μόσχα συζητούν αυτή τη στιγμή μια μεταβατική συμφωνία», είπε προσθέτοντας ότι  η συμφωνία  αυτή προβλέπει την πληρωμή από την Ουκρανία 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλονται στη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Η συμφωνία αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης μεταξύ του ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, του ρώσου υπουργού Αλεξάντερ Νόβακ και του Ουκρανού Γιούρι Πρόνταν, η οποία ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ