“Το Γκουαντάναμο ενισχύει την τρομοκρατία”

“Το Γκουαντάναμο ενισχύει την τρομοκρατία”

«H στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα αποτελεί κηλίδα για την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» είπε ο Αμερικανός στρατηγός των πεζοναυτών, Michael Lehnert, μιλώντας πρόσφατα στο πρόγραμμα «Ξένοι Ανταποκριτές» («Foreign Correspondent») του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ABC της Αυστραλίας.

Και η δήλωση αυτή για το κολαστήριο του Γκουαντάναμο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο στρατηγός Lehnert ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε πριν 12 χρόνια την κατασκευή και την οργάνωση της φυλακής που χρησιμοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να φυλακίσουν και «αναμορφώσουν» τους επικίνδυνους τρομοκράτες που συλλάμβαναν μετά την τρομοκρατική επίθεση του 2001 και την εισβολή στο Αφγανιστάν.

Το πρόγραμμα των Ξένων Ανταποκριτών που είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα του ABC για διεθνή θέματα, πήρε ειδική άδεια από τις αμερικάνικες Αρχές και επισκέφθηκε το Γκουαντάναμο, αλλά δεν του επέτρεψαν να συνομιλήσει ή να κινηματογραφήσει του κρατούμενους.

Παρά τον σάλο και την διεθνή κατακραυγή και την προεκλογική υπόσχεση του Μπαράκ Ομπάμα -όταν διεκδικούσε για πρώτη φορά την προεδρία στις εκλογές του 2008-, ότι θα κλείσει το κολαστήριο, το Γκουαντάναμο «φιλοξενεί» ακόμα 154 κρατούμενους εκ των οποίων μόνο τρεις έχουν καταδικαστεί από το στρατοδικείο.

Αν και στους 76 από τους 154 κρατούμενους δεν έχει απαγγελθεί μετά από μια δεκαετία καμιά κατηγορία οι αμερικανικές αρχές αρνούνται πεισματικά να τους αφήσουν ελεύθερους ή να τους μεταφέρουν σε άλλες φυλακές.

Από τους υπόλοιπους 6 περιμένουν να παρουσιαστούν ενώπιον του στρατοδικείου και 46 κρατούνται επ’ αόριστον χωρίς να γνωρίζουν αν βγουν ζωντανοί από εκεί.

Ένας από αυτούς, που βρίσκεται στο Γκουαντάναμο 12 χρόνια είναι ο Shaker Aamer, ο οποίος, πάνω στην απελπισία του, ένα βράδυ έλεγε φωνάζοντας: «Σας παρακαλούμε, είμαστε εξουθενωμένοι. Ακόμα και αν μας αφήσετε να πεθάνουμε ειρηνικά. Πέστε στον κόσμο την αλήθεια. Ανοίξτε αυτές τις φυλακές».

Να προσθέσουμε εδώ ότι οι κρατούμενοι είναι πάντα αλυσοδεμένοι ακόμα και όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα.

Μιλώντας για το Γκουαντάναμο, σε κάποιο αμερικανικό Κολλέγιο ο στρατηγός Lehnert, είπε μεταξύ άλλων: «Κατά τη γνώμη μου, αρκετοί από τους κρατούμενους δεν θα έπρεπε να είχαν σταλθεί σε αυτή τη φυλακή».

Ο στρατηγός συμμερίζεται την ανησυχία των Αρχών να αφήσουν ορισμένους κρατούμενους ελεύθερους, αλλά, παράλληλα, πιστεύει ότι η επ’ αόριστον κράτησή τους εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι: «Το Γκουαντάναμο διαφημίζει ουσιαστικά την τρομοκρατία και συμβάλει στην ευκολότερη επιστράτευση τρομοκρατών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σεβαστούν το νόμους τους και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσο καιρό παραμένει ανοιχτό το Γκουαντανάμο είναι δύσκολο να πείσουμε τον κόσμο ότι σεβόμαστε τις πιο πάνω αρχές».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ