Το Facebook στην υπηρεσία των τυφλών

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το Facebook – και τα περισσότερα social media – χωρίς εικόνες. Κι όμως αυτή ήταν η πραγματικότητα για περίπου 300 εκατομμύρια χρήστες του που είναι τυφλοί ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης.

Τώρα το κοινωνικό δίκτυο του Μάρκ Ζούκερμπεργκ, το οποίο τα τελευταία χρόνια επενδύει πολύ χρόνο και χρήμα στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη μιας σειράς υπηρεσιών, προσφέρει σε άτομα με προβλήματα όρασης τη δυνατότητα να «βλέπουν» τις εικόνες.

Η τεχνολογία «Automatic Alternative Text» του Facebook, συμβατή από χθες με την εφαρμογή για IOS, είναι ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης το οποίο χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να κάνει προβλέψεις. Αν για παράδειγμα το λογισμικό δει πολλές φωτογραφίες με γάτες, θα είναι στη συνέχεια σε θέση να αναγνωρίσει μία γάτα μέσα σε μία εικόνα.

Η διαδικασία

Μετά την αναγνώριση αντικειμένων μέσα στις εικόνες, το iPhone χρησιμοποιεί voice over για να περιγράψει στον χρήστη το περιεχόμενο μίας εικόνας. Παρόλο που η τεχνολογία είναι ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο, το Facebook υποστηρίζει ότι μπορεί να αναγνωρίσει περίπου 100 έννοιες (όπως μωρά, γένια, βουνά, θάλασσα, χαμογέλα, τροφές, selfies), οι οποίες περιέχονται σε τουλάχιστον μία στις δύο φωτογραφίες που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα.

Σημειώνεται ότι εκτός από την βελτίωση του Automatic Alternative Text, το οποίο σύντομα θα είναι διαθέσιμο και για Android, το Facebook προσπαθεί να αναπτύξει δύο εργαλεία: τη δυνατότητα ερωταπαντήσεων και την αναγνώριση αντικειμένων μέσα σε βίντεο. 

 

Πηγή εφημερίδα “Έθνος”

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.