Το ΔΝΤ προειδοποιεί τις ΗΠΑ

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τις ΗΠΑ

Μια ενδεχόμενη αδυναμία των ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση ή σε κάτι “ακόμη χειρότερο”, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Ο Μπλανσάρ δήλωσε ότι η αδυναμία της Ουάσινγκτον να αυξήσει το νόμιμο όριο του χρέους θα οδηγούσε σε δραματικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες και “πιθανότατα σε μεγάλη οικονομική αναταραχή”. “Πιστεύω ότι εάν υπάρξει πρόβλημα στην αύξηση του ορίου του χρέους η σημερινή ανάκαμψη θα μπορούσε να μετατραπεί σε ύφεση ή σε κάτι ακόμη χειρότερο”, πρόσθεσε.

Στην αναθεωρημένη έκθεσή του για τις οικονομικές τάσεις, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το όριο του χρέους θα οδηγούσε τις ΗΠΑ σε επιλεκτική χρεοκοπία, με σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει θέσει την 17η Οκτωβρίου ως την καταληκτική ημερομηνία για την αύξηση του ορίου δανειοδότησης της χώρας. Εάν δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία μέχρι τότε μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς μετρητά για την κάλυψη των υποχρεώσεών της: τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, την άμυνα και την πληρωμή των τόκων των 16,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του ομοσπονδιακού χρέους.

Ταυτόχρονα, όλες οι μη απολύτως αναγκαίες ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν κλείσει από την 1η Οκτωβρίου και οι υπάλληλοι τέθηκαν σε αναγκαστική αργία καθώς Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων αδυνατούν να συμφωνήσουν ακόμη και για την ψήφιση ενός προσωρινού προϋπολογισμού. Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι μολονότι η οικονομική ζημία από ένα “βραχυπρόθεσμο κλείσιμο” θα είναι πιθανότατα περιορισμένη, “ένα μακροχρόνιο κλείσιμο θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ