Το Bloomberg αποκαλύπτει πώς ο Πούτιν χρηματοδοτεί πλαγίως τον Ερντογάν

Στην αποκάλυψη ότι η Ρωσία βρήκε τρόπο να χρηματοδοτήσει την Τουρκία προχώρησε το Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι η  ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom μεταφέρει χρήματα στη θυγατρική της που κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου στο Ακούγιου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Rosatom Corp. έστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισ. δολ. στην εταιρεία κατασκευής του σταθμού, που είναι επίσημα γνωστή ως Akkuyu Nuclear JSC. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι άλλες δύο παρόμοιες μεταφορές δολαρίων προγραμματίζονται, μία για αυτήν την εβδομάδα και ακόμα μία για την επόμενη.
Το δημοσίευμα επικαλείται ανώτερους τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Η Rosatom, σε ανακοίνωσή της, διευκρίνισε πως -μολονότι το εργοτάξιο είναι το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως- πάντως «οι τρέχουσες συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερες» από τα νούμερα που έδωσαν οι τούρκοι αξιωματούχοι. Το πρόγραμμα έχει συνολικό ύψος 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία, εάν θέλει να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες. Όταν το έργο ολοκληρωθεί, εκτιμάται ότι το εργοστάσιο θα παράγει τουλάχιστον το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η Τουρκία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, τη Sberbank PJSC, η οποία είναι στον κατάλογο των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από τη Sovcombank, η οποία επίσης βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων. Ωστόσο η Rosatom, και η θυγατρική της που κατασκευάζει το εργοστάσιο, δεν έχουν υποβληθεί σε κυρώσεις. Εκπρόσωπος της Akkuyu Nuclear JSC δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Το ίδιο και το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ