Το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Αργεντινής απάλλαξε τον πρώην πρόεδρο Μένεμ – Είχε καταδικαστεί για παράνομη εμπορία όπλων

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Αργεντινής απάλλαξε την Πέμπτη τον πρώην πρόεδρο της χώρας Κάρλος Μένεμ, ο οποίος είχε καταδικαστεί να εκτίσει επτά χρόνια κάθειρξη για παράνομη εμπορία όπλων με προορισμό την Κροατία και τον Ισημερινό, κατά παραβίαση εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Ο πρώην πρόεδρος (1989-1999), που είχε αθωωθεί σε μια πρώτη δίκη το 2011, πριν δικαστεί ξανά και καταδικαστεί το 2013 σε επτά χρόνια κάθειρξη, ωφελήθηκε από την αργοπορία της δικαιοσύνης της Αργεντινής.

Η ετυμηγορία «δεν αποτελεί αυστηρά ανακήρυξη της αθωότητας» του Μένεμ, σημείωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Εξήγησε ότι οι δικαστές δεν εξέτασαν την ουσία της υπόθεσης, αποφάνθηκαν απλά ότι η δικαιοσύνη της Αργεντινής άργησε υπερβολικά να προχωρήσει στην εφαρμογή της ποινής. Όταν εκδίδεται καταδικαστική απόφαση στη χώρα αυτή, η δικαιοσύνη οφείλει κατόπιν να την επικυρώνει και να ορίζει τον τρόπο εφαρμογής της, τις λεπτομέρειες ως προς τη φυλάκιση του προσώπου που καταδικάζεται.

Ο Μένεμ, 88 ετών, επανεξελέγη το 2017 γερουσιαστής στην επαρχία Λα Ριόχα, κάτι που σημαίνει ότι απολαύει κοινοβουλευτικής ασυλίας. Το 2001, του είχε επιβληθεί για σύντομο χρονικό διάστημα κατ’ οίκον περιορισμός, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείτο για την υπόθεση.

Οι παράνομες πωλήσεις όπλων είχαν γίνει το 1991 (στην Κροατία) και το 1995 (στον Ισημερινό). Ο Μένεμ ήταν ακόμη τότε ο πρόεδρος της χώρας.

Ο περονιστής πρώην πρόεδρος εξάλλου δικάζεται για παρακώλυση της έρευνας σχετικά με την επίθεση του 1994 στο Μπουένος Άιρες με στόχο το κτίριο όπου στεγαζόταν το κέντρο AMIA και άλλες ισραηλιτικές οργανώσεις της Αργεντινής, κατά την οποία βρήκαν τον θάνατο 85 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ