Τα 27 χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας καθώς και τα «100 χρόνια της αποκατάστασης της ουκρανικής κρατικής υπόστασης» γιόρτασε απόψε, με την καθιερωμένη δεξίωση, η ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα. Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας μαζί με τη σύζυγό του υποδέχτηκαν τους καλεσμένους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και συνεόρτασαν μαζί τους την ουκρανική εθνική επέτειο.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Ουκρανίας, συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό του Ουκρανού πρέσβη στη χώρα μας, Σέργκι Σουτένκο (Sergii Shutenko) και ολοκληρώθηκε με χριστουγεννιάτικα τραγούδια που έψαλε χορωδία αποτελούμενη από γυναίκες της ουκρανικής κοινότητας στη χώρα μας.
«27 χρόνια είναι σχετικά μικρή περίοδος από ιστορικής άποψης. Αλλά σχεδόν μέσα σε τρεις δεκαετίες η χώρα μας έχει διαβεί μια δύσκολη διαδρομή, από ένα ολοκληρωτικό σύστημα στη δημοκρατία και την ανοικτή οικονομία» ανέφερε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ελλάδα, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του.
Παράλληλα, επισήμανε πως αυτή η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή γιατί επίσης «η Ουκρανία γιορτάζει την εκατονταετηρίδα της αποκατάστασης της ουκρανικής κρατικής υπόστασης».
Ο κ. Σουτένκο ανέφερε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσεράμισι ετών «οι Ουκρανοί βιώνουν μια απίστευτη δοκιμασία από τον πόλεμο και την οικονομική κρίση» και επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση αυτή στη «ρωσική επιθετικότητα».
Επίσης, έστειλε το μήνυμα πως η χώρα του έχει θέσει τις βάσεις για την πρόοδο, με καθαρά στρατηγικά σημεία αναφοράς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όσον αφορά τις επόμενες δεκαετίες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις διμερείς σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα. «Πέρυσι γιορτάσαμε την 25η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, που βασίζεται στην ισχυρή φιλία, στον αμοιβαίο σεβασμό και την κοινή πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά» ανέφερε σχετικά ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα. Επίσης, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των δύο κρατών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο των διεθνών και των περιφερειακών οργανισμών.
Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στους Έλληνες που διαβιούν στην Ουκρανία. «Από τη στιγμή που η Ουκρανία απέκτησε την ανεξαρτησία της, έχει αναβιώσει η εθνική-πολιτιστική δραστηριότητα της πολυάριθμης ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία. Υπάρχουν ελληνικοί εθνικοί-πολιτιστικοί δημόσιοι σύλλογοι σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας που αποτελούν μέλος της ομοσπονδίας των ελληνικών κοινοτήτων της Ουκρανίας με κέντρο την πόλη της Μαριούπολης. Σήμερα η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε περισσότερα από 40 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε κρατικά πανεπιστήμια της Μαριούπολης, του Κιέβου, της Οδησσού και της Λβιβ. Η ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας και η ουκρανική κοινότητα της Ελλάδας συνιστούν σημαντικούς παράγοντες για την περαιτέρω φιλική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» σημείωσε ο Ουκρανός πρέσβης.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την ουκρανική Εκκλησία, είπε σήμερα που έχουμε αποκαταστήσει και υπερασπιστεί την ελευθερία της Ουκρανίας και προσέθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να μην είναι η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ισότιμη με άλλες αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίες.
Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν στην εκδήλωση ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, πρεσβευτές ξένων κρατών στη χώρα μας, διπλωμάτες, μέλη της ουκρανικής κοινότητας στην Ελλάδα και ορθόδοξοι ιερείς.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ