Τι δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις σε Ράκα και Μοσούλη

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ, τάχθηκε υπέρ μιας επιχείρησης που θα απομονώσει το Ισλαμικό Κράτος στο προπύργιό του στη Ράκα της Συρίας, ταυτόχρονα με την επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών στη Μοσούλη, το τελευταίο μεγάλο προπύργιό του στο Ιράκ.

“Θέλουμε μια επιχείρηση απομόνωσης στη Ράκα το συντομότερο δυνατόν”, είπε ο Κάρτερ κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

“Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας εκεί (σ.σ. στη Συρία) για να θέσουμε σε εφαρμογή” μια τέτοια επιχείρηση, εξήγησε, κάνοντας λόγο για “κάποια χρονική σύμπτωση” των δύο επιχειρήσεων.

Οι ΗΠΑ ηγούνται του διεθνούς συνασπισμού, στον οποίο μετέχουν περίπου 60 χώρες, εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Ο συνασπισμός αυτός εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις και στις δύο χώρες και εκπαιδεύει τις δυνάμεις που εμπλέκονται σε μάχες με το ΙΚ επί του πεδίου.

Αν το Ισλαμικό Κράτος χάσει τη Μοσούλη, τότε η μοναδική μεγάλη πόλη που θα ελέγχει θα είναι η Ράκα, στη βόρεια Συρία.

Η Γαλλία, μέσω του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό έχουν υπογραμμίσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ότι είναι αναγκαίο να προετοιμαστεί μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα, όπου σχεδιάστηκαν ορισμένες από τις τρομοκρατικές ενέργειες που σημειώθηκαν πέρσι στην Ευρώπη.

Ο Κάρτερ είπε σήμερα ότι η καταστροφή των δυνατοτήτων του Ισλαμικού Κράτους να εξαπολύει επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος παραμένει “η βασική προτεραιότητα” του συνασπισμού.

“Και η Μοσούλη θα μας βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση”, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι με την απελευθέρωσή της “θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες που θα μας δώσουν νέες ευκαιρίες να επιτεθούμε σε αυτούς που σχεδιάζουν επιθέσεις”.

Η ιδέα μιας παράλληλης επιχείρησης στη Ράκα “αποτελεί μέρος των σχεδίων μας εδώ και καιρό”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας θέλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στις επιχειρήσεις κατά του ISIS

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στην Άγκυρα για την “εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ”

Συγκλονίζει η 10χρονη από τη Μοσούλη – “Ευτυχώς ήρθατε να μας σώσετε” – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.