Θρίλερ στην Αυστρία: Κατηγορούν Έλληνα για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας

Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Αυστρία, με εμπλοκή ενός Έλληνα υπηκόου. Οι αυστριακές Αρχές κατηγορούν τον 39χρονο Έλληνα ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών στη Βιέννη, ο 39χρονος διοχέτευσε πληροφορίες τις οποίες συγκέντρωσε στην Αυστρία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε διάφορους διπλωμάτες και υπηρεσίες πληροφοριών. Ο ίδιος φέρεται να έχει λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στη Ρωσία, ενώ είναι γιος ενός Ρώσου πρώην κατάσκοπου, που είχε έδρα κάποτε στη Γερμανία και την Αυστρία ως διπλωμάτης.

Πριν από τις σημερινές ανακοινώσεις είχε γίνει έρευνα από την αυστριακή υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών «σε στενή διεθνή συνεργασία» με χώρες ή θεσμούς, τους οποίους δεν κατονόμασε.

Ο 39χρονος βρισκόταν στη Ρωσία λίγο πριν και στη διάρκεια της έναρξης της στρατιωτικής εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο φερόμενος ως δράστης εξακολουθεί να διαφεύγει. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών για «υποστήριξη μιας ξένης υπηρεσίας πληροφοριών σε βάρος της Αυστρίας».

Ερευνητές της αυστριακής Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας εντόπισαν συσκευές υποκλοπών, κρυμμένες κάμερες, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο που είχε χρησιμοποιήσει.

Ο 39χρονος κατέστη ύποπτος λόγω των συχνών ταξιδιών του. Από το 2018 ως τις αρχές του 2022 είχε κάνει συνολικά 65 ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης και άλλες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Τουρκίας και της Γεωργίας. Είχε αποκτήσει ιδιοκτησίες στη Βιέννη, στη Ρωσία και στην Ελλάδα, αν και επισήμως είχε μόνο ένα μικρό εισόδημα, ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο.

Η ρωσική πρεσβεία στη Βιέννη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του reuters να σχολιάσει την είδηση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ