Θλίψη στην κηδεία του Γκορμπατσόφ: Η συγκινητική ΦΩΤΟ με την κόρη του πάνω από το φέρετρό του

Με λουλούδια στα χέρια χιλιάδες Ρώσων έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος οδηγήθηκε στην τελευταία κατοικία του το μεσημέρι του Σαββάτου.

Χιλιάδες Ρώσοι στέκονταν υπομονετικά στην ουρά για να πουν το δικό τους τελευταίο «αντίο» στον Γκορμπατσόφ.

Κηδεία Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
Φωτογραφία: Reuters

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν η κόρη του, Irina Viganskaya έσκυψε πάνω από το φέρετρό του και τον αγκάλιασε για τελευταία φορά λίγο πριν ταφεί δίπλα στην σύζυγό του, Ραΐσα.

Μεγάλος απών από την κηδεία ήταν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, του οποίου οι σχέσεις με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχαν περάσει από «σαράντα κύματα».

Κηδεία Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
Φωτογραφία: Associated Press

Ο Πούτιν επικαλέστηκε «ανειλημμένες υποχρεώσεις» και δεν παρέστη στην κηδεία.

Κηδεία Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
Φωτογραφία: Associated Press

Η Ρωσία βρίσκεται απομονωμένη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και οι ξένοι ηγέτες δεν έδωσαν το παρών στην κηδεία του Γκορμπατσόφ με εξαίρεση τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Εκεί ήταν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν. Οι δυο τους άφησαν τριαντάφυλλα δίπλα από το ανοιχτό φέρετρο μέσα στο οποίο βρισκόταν η σορός του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο Γκορμπατσόφ, ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης από το 1985 έως το 1991, πέθανε την Τρίτη, 30 Αυγούστου, σε ηλικία 91 ετών. Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη μεγάλη Αίθουσα των Κιόνων στο κέντρο της Μόσχας κατά την παράδοση προηγούμενων Σοβιετικών ηγετών, των Βλαντίμιρ Λένιν και Γιόζεφ Στάλιν συμπεριλαμβανομένων.

Ο άνδρας που αποκαλείτο χαϊδευτικά “Γκόρμπι” στη Δύση και ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1991 για τον ρόλο του στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου τάφηκε στη συνέχεια στο γνωστό κοιμητήριο Νοβοντεβίτσι της Μόσχας.

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, διευθυντής της εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα και τιμηθείς και ο ίδιος με Νόμπελ Ειρήνης, ήταν επικεφαλής της πομπής κρατώντας ένα πορτρέτο του φίλου του.

Ένας ιερέας διάβασε μια σύντομη προσευχή προτού μια στρατιωτική μπάντα παίξει τον ρωσικό εθνικό ύμνο, που είναι ο ίδιος με τον σοβιετικό, καθώς το φέρετρο του Γκορμπατσόφ κατέβαινε στη γη. Τιμητική φρουρά πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα.

Νωρίτερα, συνοδευόμενη από δύο ένοπλα μέλη του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του Κρεμλίνου και με τους 54 πολυελαίους της αίθουσας να εκπέμπουν μόνο ένα χαμηλό φως, η σορός του πρώην προέδρου τέθηκε σε ανοικτό φέρετρο με ορατά το πρόσωπο και το πάνω μέρος του σώματός του.

Ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απέτισε φόρο τιμής στον Γκορμπατσόφ σήμερα, όπως και ορισμένοι άλλοι, αλλά όχι όλοι, υψηλόβαθμοι πολιτικοί προσκείμενοι στο Κρεμλίνο.

Σιωπηλή διαμαρτυρία;

Ο Αντρέι Ζούμποφ, ένας ιστορικός που γνώριζε τον Γκορμπατσόφ, είπε πως η συμμετοχή νέων ανθρώπων ήταν μια σιωπηλή διαμαρτυρία εναντίον του σημερινού πολιτικού συστήματος.

Όμως είπε πως απογοητεύτηκε από τη συμμετοχή δεδομένου του ρόλου του Γκορμπατσόφ στην ρωσική Ιστορία, αφήνοντας να εννοηθεί πως δείχνει πόσο λίγο εκτιμούν οι Ρώσοι την ελευθερία απέναντι στην τυραννία.

«Όταν η σορός του Στάλιν τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα εδώ (το 1953), εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν και μερικοί έχασαν τη ζωή τους στην κοσμοσυρροή», είπε ο Ζούμποφ.

«Όμως όταν πέθανε ο Γκορμπατσόφ, [μόλις μερικές] χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν για να τιμήσουν έναν άνθρωπο που μας έδωσε την ελευθερία μας. Δεν είναι πολύ».

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ της DailyMail:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ