Τελετή μνήμης στο στρατόπεδο Ζόμπιμπορ

Τελετή μνήμης στο στρατόπεδο Ζόμπιμπορ

Επιζώντες, διπλωμάτες και μαθητές, από το Ισραήλ και την Πολωνία, ενώθηκαν τη Δευτέρα προς τιμήν της 70ης επετείου της εξέγερσης στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Ζομπίμπορ της Πολωνίας, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Παλέψαμε απέναντι στο μαχαίρι και το τσεκούρι με την προσευχή», ανέφερε ο Τόμας Μπλατ που επέζησε από το κολαστήριο. «Γνωρίζουμε τη δύναμη που έχουν τα αυτόματα όπλα. Αλλά η δύναμη του πνεύματος είναι πιο σημαντική», συμπλήρωσε ο Μπλατ που έφτασε στο στρατόπεδο στην ηλικία των 16 ετών.

Περίπου 360 κρατούμενοι δραπέτευσαν από το στρατόπεδο κοντά στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία στις 14 Οκτωβρίου 1943. Περίπου 50 κατάφεραν, τελικά, να αποφύγουν τη σύλληψη.

Οι συμμετέχοντες στην τελετή μνήμης στο πρώην χώρο του στρατοπέδου άναψαν κεριά σε μία συμβολική κίνηση προς τιμήν των 250.000 Εβραίων από όλη την Ευρώπη που δολοφονήθηκαν στο Ζόμπιμπορ. Τα γερμανικά στρατεύματα των SS αργότερα διέλυσαν τον καταυλισμό και, στη συνέχεια, φύτεψαν δέντρα στην αγροτική και δασώδη περιοχή, για να κρύψουν τις αποδείξεις για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν εκεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ