Τεχνητή νοημοσύνη: Αγωγή για κλοπή δεδομένων στην Open AI – Κλέβει και τους χρήστες της η εφαρμογή ChatGPT

Αγωγή συνολικού ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ η εταιρία Open AI η οποία έχει φτιάξει το ChatGPT, την πιο δημοφιλή ως τώρα εφαρμογή στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία προκαλεί φρενίτιδα στον κόσμο με τις δυνατότητες που παρέχει, αλλά η χρήση της έχει δημιουργήσει πολλούς ηθικούς και νομικούς προβληματισμούς.
Στην πολυσέλιδη αγωγή αναφέρεται η εταιρία που έφτιαξε το ChatGPT έκλεψε τεράστιους όγκους κειμένων και προσωπικών δεδομένων για την εκπαίδευση του chatbot τεχνητής νοημοσύνης και το έκανε με σκοπό το κέρδος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η 157 σελίδων αγωγή, αναφέρει ότι η OpenAI παραβίασε τους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικότητας, αποσπώντας, κρυφά, κείμενα συνολικού όγκου 300 δισεκατομμυρίων λέξεων από το διαδίκτυο και αξιοποιώντας “βιβλία, άρθρα, ιστότοπους και αναρτήσεις – συμπεριλαμβανομένων και προσωπικών πληροφοριών που αποκτήθηκαν χωρίς συγκατάθεση”.
Ένας από τους εναγόμενους ήταν η Microsoft, η οποία φέρεται να σχεδιάζει να επενδύσει 13 δισ. δολάρια στην OpenAI, Οι ενάγοντες παραμένουν ανώνυμοι φοβούμενοι τις αντιδράσεις. Την αγωγή κατέθεσε η δικηγορική εταιρεία «Clarkson Law Firm», την Τετάρτη (28/6) σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο. Οι ενάγοντες αναφέρουν ζημίες ύψους 3 δισ. δολαρίων.
Ένα από τα δημοφιλή μοντέλα του OpenAI, το ChatGPT μαζί με άλλα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως ονομάζονται, φαίνεται να έχουν εκπαιδευτεί με προσωπικές πληροφορίες χρηστών «συμπεριλαμβανομένων παιδιών, χωρίς τη συγκατάθεσή τους», αναφέρει το Bloomberg, για την αγωγή. «Παρά τα καθιερωμένα πρωτόκολλα για την αγορά και τη χρήση προσωπικών δεδομένων, οι εναγόμενοι ακολούθησαν διαφορετική προσέγγιση: την κλοπή», αναφέρει το κείμενο της αγωγής.

Οι κατηγορίες

Η OpenAI κατηγορείται επίσης ότι διεξήγαγε μια τεράστια και παράνομη επιχείρηση άντλησης πληροφοριών από το Διαδίκτυο (web-scraping) παραβιάζοντας τους όρους παροχής υπηρεσιών και της κρατικής και ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και ιδιοκτησίας, ιδίως του νόμου περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών (Computer Fraud and Abuse Act).

«Κάνοντας κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων σε τεράστια κλίμακα για να κερδίσει στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, η OpenAI αποκτά παράνομη πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες από τις αλληλεπιδράσεις των ατόμων με τα προϊόντα της και από εφαρμογές που έχουν ενσωματώσει στο ChatGPT», αναφέρει η αγωγή. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρία κλέβει και τα δεδομένα των χρηστών της εφαρμογής.

Η πρόσβαση στα ιδιωτικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών επέτρεψε στην εταιρεία να συσσωρεύσει δεδομένα εικόνας και τοποθεσίας από την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Snapchat, μουσικές προτιμήσεις από το Spotify, οικονομικές πληροφορίες από την Stripe και ιδιωτικές συνομιλίες από το Slack και το Microsoft Teams. «Κυνηγώντας τα κέρδη, η OpenAI εγκατάλειψε τις αρχές της για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο που να ωφελεί την ανθρωπότητα στο σύνολό της», υποστηρίζουν οι ενάγοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο, ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Έλον Μασκ, ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Βόζνιακ, ο πολιτικός Άντριου Γιανγκ, ο συνιδρυτής του Skype Γιάν Ταλίν, ο συνιδρυτής του Pinterest Έβαν Σαρπ και ο συνιδρυτής του Ripple Κρις Λάρσον, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν εξάμηνη παύση στα πειράματα τεχνητής νοημοσύνης ώστε να επιβραδυνθεί η «ανεξέλεγκτη» ανάπτυξη της τεχνολογίας, μέχρι να οριστεί ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ